Vopsirea metalului - Reguli pentru protecția de durată în fața ruginii

Vopsirea-metalului-Reguli-pentru-protectia-de-durata-in-fata-ruginii-min

Obiectele din metal sunt des întâlnite în gospodării și în activități economice diverse. Motivul este dat de disponibilitatea unor aliaje cu proprietăți utile în orice împrejurare, a prețurilor relativ reduse și a posibilității prelucrării acestora în diferite forme. Există, însă, și un dezavantaj al pieselor metalice, și anume rezistența lor redusă în fața oxidării, în special fierul și oțelul fiind sensibile la rugină. Din fericire, se poate aplica o metodă de protecție ce înlătură acest neajuns, reprezentată de utilizarea vopselelor pentru metal, ce realizează o peliculă protectoare și împiedică pătrunderea oxigenului și formarea oxidului de fier cunoscut sub numele de rugină.

În articolul de mai jos vei afla care sunt tehnicile de aplicare a vopselei pentru obținerea unei protecții de durată, indiferent dacă este vorba despre folosirea acesteia pe metalul curat sau chiar direct pe metalul ruginit. De asemenea, vei putea consulta pașii necesari pentru aplicarea corectă a stratului protector.

Cuprins:

1. Vopsirea metalului curat - cum se pregătește metalul pentru vopsire și care sunt pașii

Vopsirea-metalului-curat-min

Metalul curat, ce nu a fost încă supus acțiunii oxidării este mai ușor de vopsit, pentru că se poate trece peste etapa premergătoare, de îndepărtare a oxidului de fier reprezentat de fulgii de rugină. În majoritatea cazurilor este vorba despre piese metalice proaspăt produse, care nu au avut timp încă să ruginească. În vederea protejării corespunzătoare a acestor tipuri de produse, trebuie luate măsuri pentru realizarea unei bariere complete, orice punct sensibil însemnând o zonă prin care oxigenul va pătrunde și va duce la apariția ruginii. 

Înainte de a trece la lucrarea propriu-zisă se vor pregăti materialele necesare, reprezentate de: vopseaua pentru lemn și metal de calitate superioară, cu acoperire mare și rezistentă în fața radiației ultraviolete și a șocurilor mecanice, pensulele pentru întinderea vopselei, în cazul suprafețelor mici și rolele speciale sau aparatele de vopsit cu aer comprimat pentru suprafețele mai mari. 

Pașii necesari pentru vopsirea pieselor metalice curate sunt următorii:

  • În primul rând, se va asigura curățarea temeinică a zonelor ce urmează a fi vopsite prin ștergerea prafului și a eventualelor grăsimi care împiedică fixarea vopselei pe material (degresarea este importantă, în special în cazul pieselor metalice proaspăt achiziționate, care de multe ori au acoperire antirugină, ce trebuie să fie îndepărtată);
  • În al doilea rând, se va trece la aplicarea unui strat de grund intermediar, care are rol de protecție și de substrat pentru pelicula de vopsea;
  • În al treilea rând, se va aplica stratul de vopsea, urmărindu-se ca acesta să fie uniform, să aibă o grosime corespunzătoare (dacă este prea gros, se va scurge, iar dacă este prea subțire, nu va proteja corect). Pentru rezultate excelente se recomandă aplicarea a cel puțin două straturi. Între cele două operațiuni trebuie să treacă minimum patru ore pentru o uscare corectă a stratului inferior. 

Precauții trebuie să fie luate și în ceea ce privește condițiile de mediu, nefiind recomandate nici temperaturile sub zero grade, dar nici cele caniculare.   

2. Vopsirea metalului ruginit - cum se vopsește metalul pentru a înlătura rugina

Vopsirea-metalului-ruginit-min

În numeroase cazuri este necesară aplicarea vopselei pe piese metalice acoperite de rugină într-o proporție mai mică sau mai mare. În această situație pot fi aplicate două tehnici diferite. În cazul în care piesa are dimensiuni relativ reduse, poate fi aplicată ca metodă preliminară îndepărtarea ruginii prin procedee mecanice (cu ajutorul unei perii de sârmă, a șmirghelului sau a unui polizor unghiular dotat cu accesorii speciale) sau prin procedee chimice (utilizarea unor substanțe speciale, care au rolul de inhibitori de rugină). 

O a doua situație este reprezentată de necesitatea vopsirii unor suprafețe metalice ruginite de dimensiuni mari. În acest caz, îndepărtarea totală a ruginii este imposibilă de multe ori sau ar dura și costa prea mult. Alternativa corectă în acest caz este reprezentată de înlocuirea vopselei obișnuite cu una specială, ce poate fi aplicată direct peste rugină. 

Pentru a obține rezultate corecte, suprafața metalică ruginită va fi curățată superficial prin îndepărtarea fulgilor de rugină care se desprind, neinsistându-se inutil pe toată suprafața. Vopseaua ce se aplică peste rugină are în compoziție diferite substanțe chimice care schimbă structura chimică a oxidului de fier într-un material rezistent, care în același timp oferă protecție suplimentară. În ceea ce privește tehnica aplicată, aceasta este asemănătoare cu aplicarea vopselei normale.

În concluzie, vopsirea metalului reprezintă o bună metodă de a proteja diverse piese și confecții metalice, cu condiția de a fi realizată în mod corespunzător, cu utilizarea unor vopsele de calitate. 

Surse foto: pixabay.com, ro.pinterest.com.