Vopsire lemn – ce tehnică să utilizezi, care sunt etapele și cum se pregătește lemnul pentru vopsit?

Vopsire lemn - 7 bucati aliniate de lemn

Mobilierul și obiectele din lemn trebuie să se afle mereu într-o stare bună, iar pentru a avea rezistență în timp este important să aplici un tratament special. Dacă te-ai gândit că este momentul să redai strălucirea și prospețimea obiectelor sau suprafețelor din lemn din locuința ta, atunci trebuie să urmezi anumiți pași. În cele ce urmează, vei descoperi ce tehnică ar trebui să utilizezi atunci când vrei să vopsești lemnul, care sunt etapele pe care ar trebui să le urmezi și cum se pregătește suprafața lemnoasă pentru vopsit.

1. Ce elemente sunt necesare pentru o pregătire lemnului pentru vopsire?

Pregatire lemn pentru vopsire - persoana in timp ce da cu pensula pe lemn

Prospețimea și rezistența trebuie să reprezinte două calități pe care suprafețele din lemn ar trebui să le aibă. Pentru pregătirea lemnului pentru vopsire sunt necesare mai multe elemente. În primul rând, trebuie să cunoști suprafața ce urmează să fie vopsită. Înainte de vopsire, suprafața respectivă trebuie să fie curățată de praf și, ulterior, să fie șlefuită. Acest pas este esențial, iar pentru el vei avea nevoie de un șmirghel (o hârtie abrazivă). Un alt element care îți este necesar este primerul pentru lemn. Practic, este o soluție care se aplică pe suprafața lemnoasă, pentru a o proteja de anumite riscuri. Mucegaiul, ciupercile sau insectele reprezintă principalele cauze care ar putea degrada suprafața lemnului, mai ales dacă acesta se află în exterior.

Pregatire lemn pentru vopsire - lemnul portocaliu scorojit al unui gard

Înainte de vopsire, trebuie să alegi un primer calitativ care se aplică pe suprafața lemnului și care va oferi atât aderență, cât și etanșare. Nu trebuie să sari peste etapa pregătirii lemnului. În caz contrar, vopseaua aplicată ar putea să nu reziste. Pe suprafața curată și șlefuită poți aplica o amorsă acrilică pe bază de apă, baiț cu efect de tratament pentru lemn sau o amorsă pe bază de solvent care va sigila lemnul. Important este să alegi o vopsea pentru lemn și metal care să ofere rezistență în timp și să nu lase suprafața să se degradeze.

După ce ai aflat cu ce se dă pe lemn înainte de vopsire, este timpul să afli care sunt etapele următoare pe care trebuie să le respecți.

Poți alege o culoare vibrantă pentru pereții livingului, iar piesele de mobilier să fie albe și negre. Evident, există posibilitatea ca mobilierul să aibă alte nuanțe, însă trebuie să te asiguri că se potrivesc în totalitate. Culorile vor energiza, întotdeauna, spațiul, iar tot ce trebuie să faci este să îți alegi o vopsea lavabilă pentru interior potrivită gusturilor tale.

2. Ce etape trebuie să respecți pentru vopsirea lemnului?

Vopsirea lemnului - gard in 2 culori, alb murdar si rosu

Există mai multe etape care trebuie să fie respectate, mai ales când intră în discuție vopsirea lemnului de la exterior. De pildă, dacă vrei să vopsești un gard, atunci trebuie să fii atent la condițiile la care este expus lemnul. Frigul, umezeala și căldura excesivă pot degrada, în timp, suprafața lemnoasă, dacă nu este tratată corespunzător. Dacă te pregătești pentru vopsirea lemnului vechi, trebuie să te decizi dacă vrei să vezi fibra lemnului. În condițiile acestea, ai putea aplica un lac incolor, lucios sau chiar mat. În principiu, se aplică două straturi de lac, însă între aplicări trebuie să șlefuiești suprafata. Este crucial să te asiguri că lacul este uscat! Nu trebuie să sari peste aceste etape de vopsire a lemnului.

Vopsirea lemnului - gard alb acoperit cu zapada

În condițiile în care vrei ca suprafața lemnoasă să aibă o altă nuanță, atunci poți da cu baiț. Apoi, peste soluția respectivă se poate aplica un lac. În acest sens, se poate observa, în continuare, fibra lemnului, iar dacă vrei să vopsești lemnul și să îi oferi o nouă culoare, trebuie să te mulezi pe cerințele fiecărei vopsele. Unele dintre ele pot necesita un lac pentru finisaj, iar altele nu. În plus, dacă se vor vopsi suprafețe lemnoase interioare, trebuie să alegi produse care au acest scop. De pildă, nu poți utiliza pe o piesă de mobilă o vopsea care este desemnata podelelor din lemn sau gardurilor.

Totodată, este recomandat să alternezi texturile din living. De pildă, poți amplasa și un covor mic în culori neutre, pentru a oferi o altfel de personalitate spațiului.

3. Ce tehnică de vopsire a lemnului trebuie să utilizezi?

Tehnica vopsire lemn - 3 trafaleti pe o suprafata lemnoasa

Există o tehnică de vopsire pentru lemn pe care ai putea să o abordezi, pentru a feri suprafața de intemperii, putrezire sau alte riscuri. După șlefuire se aplică un lac protector cu o rolă (trafalet) sau o pensulă. Ai grijă să nu existe produs în exces pe suprafață. Printre alte tehnici de vopsire a unui lemn se numără și utilizarea unui pulverizator, mai ales dacă suprafața pe care o vopsești prezintă granulații sau microfisuri. Cu ajutorul unui pulverizator, fiecare spațiu va fi acoperit perfect. Totodată, trebuie să fii atent și la modul în care este aplicată vopseaua. Este important să urmezi „firul” natural al lemnului pentru o aplicare corectă.

Vopsirea lemnului implică o atenție sporită, pentru ca întregul proces să fie efectuat corect încă de la început. Fiecare etapă și fiecare element pe care îl utilizezi în vopsirea unei suprafețe lemnoase trebuie să fie efectuate într-o anume ordine. În plus, trebuie să respecți și instrucțiunile care sunt inscripționate pe ambalajele produselor sau poți apela la un specialist care te-ar putea îndruma în acest sens.

Sursă foto: Pexels.com