Spune NU reparațiilor nesfârșite

Te-ai hotărât să renovezi și acum visezi cu ochii deschiși la ziua când casa ta va fi gata, arătând exact așa cum ți-ai imaginat-o. Proiectul e extraordinar pe hârtie, ai o randare de care ești mulțumit, bugetul e asigurat și abia aștepți să vezi rezultatul final.

Ți se pare că mai e puțin, că e simplu, că se poate termina repede, fără să te implici prea  mult.  Angajezi o firmă de construcții, le dai meșterilor cheile, te mai întorci acasă la termenul stabilit și găsești totul făcut perfect.  

Numai că nu funcționează deloc așa. Oricât de bune ar fi echipele de meseriași cu care lucrezi, lăsate de capul lor vor livra doar haos, pentru că fiecare își urmărește propria viziune despre reușită. În plus orice specialist știe precis că partea lui de lucrare este cea mai importantă deci felul în care predă șantierul pentru etapa următoare nu contează.

Prin urmare dacă vrei ca proiectul tău de vis să fie finalizat în condiții optime, fără cheltuieli extra,  fără crize, în timpul estimat, cu alunecări minime de calitate trebuie să asiguri coordonarea acțiunii de la început până la sfârșit.

Asta înseamnă să ai un plan, să fii prezent pe toată perioada implementării, să reușești să împaci proiectanții cu executanții și echipele de meșteri care se succed între ele. Nu în ultimul rând ai nevoie de o minimă pricepere ca să nu te duci pe miile de fente, fițe și figuri ale specialiștilor ce-ți populează  șantierul.

O amenajare care te reprezintă, care-ți transformă spațiul în locul unde-ți petreci timpul cu plăcere trebuie făcută cu cap încă de la început. E util să ai un flux clar de lucrări, să alegi mobilierul și pardoseala înainte să te apuci de treabă, să ai idee  despre ce instalații electrice și termice vei folosi, să iei deciziile legate de întrerupătoare, radiatoare sau prize.

Dacă nu faci toate astea din primul moment, pe măsură ce avansezi în lucrare vei avea tot mai puține opțiuni și costuri tot mai mari. Uneori va fi chiar  imposibil să găsești o soluție fără să accepți compromisuri neplăcute.

Pașii logici, în ordinea ce-ți aduce minim de dureri de cap sunt:

Rezolvă infrastructura electrică și termică

Stabilește încă de la început unde va fi poziționat fiecare element, identifică-le locul în camere, și asigură-te că meseriașii tăi trag toate firele electrice de care ai nevoie încă din prima fază a proiectului.

Îndeamnă-i să verifice fișele tehnice ale produselor, greutatea corpurilor de iluminat, tipul de radiator, pentru a ști exact de ce alte accesorii au nevoie, de numărul prizelor pentru fiecare încăpere sau de  alte detalii tehnice care dacă nu sunt stabilite de la început vor îngreuna procesul de amenajare.

Ia în considerare aceste aspecte aparent secundare din prima fază a lucrărilor. Dacă meseriașii tăi cunosc particularitățile fiecărui element din casă nu se vor trezi în situații dificile, nu vor fi luați prin surprindere când lucrarea este deja demarată.

Verifică starea tâmplăriei exterioare și interioare

După ce te-ai asigurat că fibrele și cablurile sunt trase și întrerupătoarele montate, în următorul pas analizează starea tâmplăriei exterioare și interioare a imobilului – ferestrele, ușile, închiderile de la balcoane.  

Hotărăște-te acum dacă alegi recondiționarea, repararea sau schimbarea tâmplăriei. Aceasta are un rol important ca să beneficiezi de un confort interior sporit, să ai pierderi de căldură minime, să te bucuri de o izolație fonică bună, să obții rezultatul dorit. Convinge-te că tâmplarii țin cont de specificațiile producătorului în ceea ce privește montajul sau reparațiile aferente.

Asigură-te că stratul suport este pregătit corect

Când ușile și ferestrele sunt gata și arată  așa cum îți dorești, abia atunci aplicatorii își intră în rol și încep pregătirea pereților. Este important să aplice minim două gleturi de încărcare și două de finisare pe stratul suport, în cantitatea optimă folosind materiale de calitate, pentru că doar așa vor obține culori durabile, fără imperfecțiuni, defecte sau cusururi.

Îți recomand ca în această fază să finalizezi doar vopsirea tavanului. Pereții ar fi bine să rămână acoperiți cu amorsă până când termină de montat toate corpurile de iluminat, pardoseala și aparatajul la instalația electrică. În acest fel, chiar dacă mai apar zgârieturi sau pete pe pereți, ele pot fi corectate într-un mod simplu. În caz contrar este ușor să deterioreze culoarea și să fie nevoiți să o ia de la capăt, pe nervii și pe banii tăi.

Ocupă-te de pardoseală

Acum că venit momentul asamblării pardoselii, oricare ar fi alegerea ta, parchet, mochetă sau piatră naturală, este important să se armonizeze cu plinta, care este montată ulterior. De asemenea ca să nu ai surprize la montaj lucrează cu echipe strict specializate în tipul de material ales.

Rolul plintei este să facă trecerea de la un tip de suprafață la alta, între pardoseală și perete, între perete și tavan sau între perete și fereastră. Ea va da aspectul de îngrijit, de decorare atent finisată, de clasă.

Treci la vopsirea pereților

Dacă în această fază totul este ok, e rândul meșterilor aplicatori să dea viață pereților în nuanțele dorite. Acum se fac ultimele mici reparații la îmbinări, acolo unde nu a fost șlefuit corespunzător, în zonele-n care apar pete sau amorsa nu a fost aplicată uniform.

După ce s-a verificat cu mare atenție starea stratului suport, folosind lumină puternică, recomandăm cu un proiector, se montează prizele, întrerupătoarele, caloriferele, se protejează cu scotch și abia apoi se aplică cele două straturi de culoare.

Faci fiecare dintre acești pași pentru a finaliza în condiții excelente amenajarea, fără alte intervenții ulterioare.  Ai grijă că dacă ești ferm în această etapă ai șanse excelente să câștigi timp și mulți bani doar că trebuie să te lupți cu obiceiurile proaste ale fiecărui furnizor în parte, interesul lor fiind să livreze cum le cade lor bine, nu cum cere succesul  proiectului.

Stabilește încă de la început bugete clare, fă-ți un plan de lucrări cu obiective precise, măsurabile, Evaluează frecvent progresele făcute. Nu lăsa la voia întâmplării ordinea lucrărilor și mai ales găsește cea mai bună cale să controlezi periodic calitatea lucrărilor făcute.

Pentru că întotdeauna vor apărea modificări pe teren, ține aproape cu arhitectul și/sau designerul, moderând în același timp relația dintre proiectanți și executanți. Evită să crezi necondiționat ce-ți spun meseriașii, ai în vedere că orice ar declara, interesul lor real este să termine cât mai repede, cu efort minim, fără complicații. Calitatea lucrării nu este prioritatea lor, ci a ta.

În același timp asigură-te că specialiștii în proiectare cer chestiuni realiste, înțeleg restricțiile funcționale și respectă raportul calitate/preț. Tu vei trăi cu consecințele deciziilor luate acum, deci fii prezent, asumă-ți alegerile chiar dacă ești obosit, nervos și la capătul puterilor cu banii.

Dacă procedezi așa îți vei maximiza șansele să obții rezultatul dorit cu minimul de refaceri, reparații sau compromisuri neplăcute. Apelează cu încredere la specialiști care te poate ghida în acest proces, înainte de a demara proiectul.

 Bucură-te de casa ta de vis mulți ani înainte!