Renovarea caselor vechi - etapele renovării unei case vechi și materialele necesare

Renovare-case-vechi-etapele-renova╠arii-unei-case-vechi-s╠ai-materialele-necesare.jpg

Traiul la casă reprezintă o alternativă foarte tentantă, comparativ cu viața la apartament. Majoritatea oamenilor și-ar dori să aibă șansa de a locui la casă, mai ales dacă este vorba despre o gospodărie amenajată în stil modern și dotată cu toate elementele necesare în vederea asigurării unui confort cât mai ridicat. 

Există două situații în care poți ajunge să te muți la casă. Fie ai cumpărat o casă nouă, fie intri în posesia unei case vechi. Dacă te încadrezi în cea de-a doua situație, trebuie să știi că va fi necesar să recurgi la câteva măsuri de renovare a casei.

Renovarea unei case vechi este necesară atât pentru îmbunătățirea confortului oferit de locuință, cât și în vederea securizării acesteia. Pentru ca lucrurile să decurgă în mod cât mai avantajos pentru tine, în calitate de posesor și locatar al casei care necesită renovare, este necesar ca procesul să se desfășoare în baza unui proces bine pus la punct. Cu ajutorul informațiilor din acest articol, vei putea să afli care sunt etapele renovării și de ce materiale vei avea nevoie, pentru ca procesul să se finalizeze rapid și cu rezultate satisfăcătoare.

Cuprins:

Renovarea caselor vechi este un proces a cărui complexitate poate să varieze, în funcție de starea în care se află gospodăria, dar și în funcție de cât de mult vrei să intri în profunzime cu modificările pe care le vei aduce. Pentru a putea să ai șanse cât mai mari la obținerea unor rezultate bune, trebuie să respecți câteva elemente care fac diferența. Este vorba despre: 

  • Planul de renovare – poate să includă și lucrări de consolidare.
  • Forța de muncă – în funcție de amploarea proiectului, ai putea avea nevoie și de ajutor din partea unor meseriași bine pregătiți. Dacă nu vrei să desfășori lucrări foarte complicate, poți implementa foarte multe etape din plan chiar pe cont propriu.
  • Materialele și echipamentele folosite – calitatea rezultatelor depinde foarte mult de ce materiale alegi să incluzi în proiectul tău. Pentru pereți și tavane, dar și pentru structurile din lemn și metal, trebuie să recurgi la soluții specifice, pe care ți le vom prezenta în detaliu în cadrul capitolului următor.

Așadar, primul lucru esențial este întocmirea unul plan de renovare a casei vechi. Dacă este vorba despre o casă aflată în stare foarte avansată de degradare, va trebui ca planul să fie unul complex și care să includă și măsuri de consolidare a locuinței. Iată ce poate să cuprindă un plan complet de consolidare și renovare:

  • Consolidarea fundației și refacerea acoperișului.
  • Consolidarea structurii de rezistență.
  • Modificarea compartimentării interioare.
  • Înlocuirea instalațiilor electrice și sanitare.
  • Renovarea fațadei.
  • Înlocuirea ușilor și a ferestrelor.
  • Alegerea și aplicarea finisajelor.
  • Alegerea și instalarea obiectelor de decor și a obiectelor de mobilier.

Consolidarea fundației și refacerea acoperișului

Această etapă este una foarte complexă și care necesită chiar aprobări din partea autorităților. Pentru a afla dacă este necesară, trebuie să te asiguri că este efectuată o evaluare în detaliu a stării casei vechi. Dacă în urma analizei de specialitate rezultă că este nevoie de lucrări de consolidare la nivel de fundație și acoperiș, acestea trebuie să fie prioritatea numărul 1.

Consolidarea structurii de rezistență

Structura de rezistență este ceea ce conferă casei stabilitate, inclusiv în caz de cutremur sau alte evenimente nedorite. Dacă în urma evaluării situației casei rezultă că este necesară îmbunătățirea structurii de rezistență, trebuie să se intervină cu materiale specifice și lucrări pe care doar meseriașii le pot desfășura.

Renovare-case-vechi.-Care-sunt-etapele-procesului-de-renovare-a-casei.

Modificarea compartimentării interioare

Dacă alegi să modifici structura interioară a casei vechi, trebuie să te asiguri că obții aprobările necesare în acest sens și că apelezi la un arhitect pentru întocmirea proiectului și la experți în construcții, pentru dărâmarea unor pereți și ridicarea altora. Schimbarea compartimentării este foarte complicată, iar în unele cazuri poate să fie imposibilă.

Înlocuirea instalațiilor electrice și sanitare

Dacă intri în posesia unei case vechi, trebuie să te asiguri că ai acces la electricitate și la instalații sanitare funcționale. Chiar dacă acestea există și funcționează, este bine să înlocuiești componentele esențiale ale lor cu unele noi, deoarece acestea oferă un plus de siguranță și garanția longevității. Lucrările de acest fel trebuie să fie derulate de instalatori și electricieni profesioniști.

Renovarea fațadei

Fațada trebuie să fie reparată și adusă la o starea cât mai apropiată de cea specifică unei case noi, pentru că o fațadă solidă este una care protejează întreaga casă și care contribuie și la îmbunătățirea aspectului estetic al locuinței. Dacă este nevoie doar de aplicarea de glet și vopsire și ai mai derulat astfel de lucrări, chiar și de mică amploare nu vei avea nevoie neapărat de ajutor de specialitate.

Înlocuirea ușilor și a ferestrelor

Ușile și ferestrele te ajută să ai o casă mai sigură. Totodată, ele pot să contribuie la confort și chiar la diminuarea valorii facturilor. Cu uși și ferestre care să se închidă ermetic, vei putea să consumi mai puținî energie pentru încălzirea sau răcirea casei. Totodată, ele trebuie alese astfel încât să ofere izolare fonică la nivel ridicat.

Alegerea și aplicarea finisajelor

Pereții trebuie să fie acoperiți cu vopsea de calitate, iar la aceeași soluție poți apela și dacă ai de decorat structuri din piatră și beton. Pe lângă vopsea, trebuie să alegi cu grijă parchetul, gresia, faianța sau marmura, precum și echipamentele și uneltele folosite la instalarea lor. Mai multe detalii despre materiale, poți afla în capitolul următor.

Renovare-case-vechi.-Care-sunt-etapele-procesului-de-renovare-a-casei

Alegerea și instalarea obiectelor de decor și a obiectelor de mobilier

Poate cea mai atractivă parte a procesului este decorarea interiorului și a exteriorului locuinței. Trebuie să te asiguri că alegi toate obiectele de decor în funcție de un anumit plan estetic. Acestea trebuie să se potrivească între ele, precum și cu elementele de finisaj. 

Totodată, ține cont de caracterul funcțional al decorațiunilor și mobilierului, deoarece rolul lor primordial este acela de a te ajuta să ai un trai ușor și plăcut, la tine acasă. De asltfel, tot mai multă lume se orientează către un stil minimalist, axat pe funcționalitate. 

2. Renovarea unei case vechi - de ce materiale ai nevoie pentru renovarea casei vechi din cărămidă

Nu este tocmai simplu să renovezi o casă veche, iar un lucru înțelept pe care l-ai putea face pentru a-ți ușura misiunea este să realizez acel plan etapizat de acțiune. O altă decizie foarte bună este să ceri ajutor de specialitate, acolo unde este cazul. Totodată, trebuie să te gândești foarte bine și la materialele și sculele de care vei avea nevoie pentru a renova cu stil și inspirație viitoarea ta locuință. În cele ce urmează, vei putea să afli care sunt materialele din diferite categorii de care vei avea nevoie când faci renovarea.

Materiale de construcție și zidărie

Pentru a putea să ajungi la etapele plăcute ale procesului, precum alegerea culorilor pereților, aplicarea vopselei lavabile sau montarea mobilierului, este necesar să te asiguri că lucrezi pe o bază solidă. Iar consolidarea bazei reprezentate de noua (sau vechea) ta casă poate să fie făcută doar cu ajutorul unor materiale de zidărie calitative. Ai putea avea nevoie, după caz, de blocuri din BCA, ciment, beton, șapă, liant sau glet. 

Renovarea-casei-vechi.-De-ce-materiale-ai-nevoie-pentru-renovarea-casei-vechi

Totodată, dacă vorbim despre renovarea unei case vechi din cărămidă, îți va trebui și o cantitate mai mică sau mai mare de cărămizi, în funcție de amploarea intervențiilor necesare. Este foarte important să știi că orice intervenție trebuie să fie realizată prin folosirea acelorași materiale cu cele utilizate la construcția inițială a casei. Firește, dacă vorbim despre materiale precum glet sau ciment, acestea pot varia.

Soluțiile de acest fel se folosesc pentru nivelarea pereților, precum și pentru acoperirea găurilor apărute la nivelul acestora. Se mai pot utiliza și mortar, ipsos sau adezivi speciali, în funcție de ce idei dorești să pui în aplicare și ce finisaje ai de gând să montezi. Este important să investești în materiale cât mai calitative, astfel încât rezultatele să fie unele care să arate bine, dar și să reziste în timp.

Materiale din categoria finisajelor

Dacă ai izbutit să consolidezi locuința și să o aduci la un stadiu solid, care să garanteze confortul și siguranța, următorul pas major al procesului de renovare de case vechi din cărămidă sau din alt material este cel al alegerii și montării finisajelor, așa cum ai putut afla și din capitolul anterior. Pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să alegi cu grijă materialele din categoria finisajelor.

Esențiale, din acest punct de vedere, sunt atât plăcile ceramice (faianță, gresie, marmură etc), cât și parchetul sau lambriurile. Mai important, însă, este modul în care alegi să îți acoperi pereții. Acest aspect influențează nu doar aspectul estetic rezultat în urma procesului de renovare a fațadei casei vechi sau a pereților interiori, ci și confortul și sănătatea ta pe termen lung. Ai nevoie de:

Lacuri și baițuri – poți acoperi cu lacuri și baițuri orice tip de suprafață, iar soluțiile de calitate pe care le poți comanda la PittsburghPaints.ro sunt unele care își păstrează foarte bine aspectul și structura în timp. Este ideal să apelezi la acest tip de material, mai ales atunci când vrei să vopsești suprafețe din lemn sau metal. 

Amorsă – reprezintă baza ideală pentru aplicarea vopselelor lavabile și trebuie să fie utilizată, atunci când tipul de vopsea pe care o alegi impune folosirea unei astfel de soluții. Recomandarea tuturor experților este să apelezi la amorse anti-mucegai pentru spațiile în care nivelul de umiditate este ridicat, așa cum sunt băile și bucătăriile.

Dacă este vorba despre renovarea unei case din cărămidă, pericolul umidității este unul care trebuie tratat cu deosebită importanță, deoarece există premisele periculoase ale apariției mucegaiului, fenomen care poate afecta sănătatea locatarilor oricărei locuințe. Așadar, alege o amorsă potrivită și folosește-o atunci când este cazul.

Vopsea premium de exterior – cu siguranță vrei ca fațada casei pe care o renovezi să arate foarte bine. În funcție de preferințele tale, poți să o transformi într-o fațadă modernă sau poți alege să îi păstrezi design-ul clasic, specific caselor vechi. Oricare ar fi varianta pentru care optezi, este important să alegi o vopsea bună pentru exteriorul gospodăriei.

Îți recomandăm să alegi o vopsea care să reziste bine în timp și care să aibă caracter ecologic. Pe site-ul nostru poți găsi variante multiple de vopseluri antivirale, care protejează structura pereților împotriva factorilor nocivi de mediu. Poți alege vopsea acrilică cu finisaj mat sau lucios, precum și vopsea anti-rugină, pentru componentele metalice.

Vopsea premium de interior – foarte importantă este și vopseaua pe care o folosești la interior. În planul pe care îl întocmești, înainte de a te apuca de treabă, sunt incluse și culorile pe care dorești să le obții în fiecare încăpere, iar de acestea trebuie să ții cont când alegi vopseaua.

Renovarea-casei-vechi.-De-ce-materiale-ai-nevoie-pentru-renovarea-casei-vechi-2

La fel ca amorsa, și vopseaua poate fi aleasă astfel încât să se adapteze specificului unei camere, iar pentru baie și bucătărie este foarte important să optezi pentru soluții anti-mucegai. Folosește vopsea ecologică, astfel încât să te asiguri că reduci la minimum și emisiile de substanțe toxice. 

Un amănunt important, atunci când vine vorba despre lavabila de foarte bună calitate, este reprezentat de ușurința cu care poate fi aceasta întreținută. Trebuie să alegi vopsea durabilă, care să își păstreze textura și culoarea pentru cât mai mulți ani și care să poată fi curățată ușor în cazul în care pereții se murdăresc.

Scule și echipamente de protecție

Dacă alegi să desfășori părți ale procesului de renovare și pe cont propriu, trebuie să te asiguri că folosești echipamentele potrivite. Vei avea nevoie de unelte precum ciocan, bormașină, șurubelnițe, pensule, găleți, clești, foarfece și altele. Totodată, îți trebuie și echipamente de protecție, astfel încât să fii sigur că lucrezi în siguranță.

Chiar și atunci când vopsești suprafețe interioare sau exterioare, asigură-te că folosești mănuși de protecție, ochelari, mască și cască. Totodată, apelează la îmbrăcăminte comodă, care să îți permită să ai dexteritate atunci când vopsești sau aplici alte materiale necesare în procesul de renovare.

Acestea sunt recomandările de care este bine să ții cont, atunci când vrei să renovezi o casă veche. Apelează la materiale și scule de calitate și cere ajutor din partea specialiștilor, pentru a te asigura că întocmești și pui în aplicare un plan inteligent, care să transforme casa ta veche într-una ideală pentru un trai sigur și confortabil. 

Renovarea-casei-vechi.-De-ce-materiale-ai-nevoie-pentru-renovarea-casei-vechi-3

Este esențial să alegi materiale de cea mai bună calitate, inclusiv atunci când vine vorba despre finisaje. PittsburghPaints.ro vine în sprijinul tău cu vopseluri, baițuri, lacuri și grund și amorsă pentru orice tip de suprafață, astfel încât proiectul tău de renovare să fie unul finalizat cu succes!

 

Sursa foto: Pittsburghpaints.ro, Unsplash.com.