Mucegai pe perete - ce este mucegaiul, cum apare și ce poți face pentru a scăpa de el

Mucegai-pe-perete.-Ce-este-mucegaiul-cum-apare-s╠ai-ce-pot╠ai-face-pentru-a-sca╠apa-de-el

Atunci când îți construiești sau cumperi o locuință, cu siguranță îți dorești ca aceasta să îți ofere confort și siguranță la cele mai înalte standarde. O amenințare continuă atât la adresa confortului, cât și la adresa sănătății locatarilor unei case sau ai unui apartament este reprezentat de mucegai. Acesta poate să apară din mai multe motive și are capacitatea de a crea probleme destul de mari. 

Există mai multe tipuri de mucegai, iar vestea cea bună este că ai posibilitatea de a folosi mai multe metode de prevenție a apariției sale. Totodată, există și soluții prin care să îl îndepărtezi, în cazul în care nu reușești să eviți formarea sa. De multe ori, mucegaiul apare chiar și în condițiile în care ești foarte atent la curățenia locuinței tale. Chiar dacă faci toate lucrurile în mod corect, circumstanțele pot să favorizeze apariția acestei materii pe care nimeni nu și-o dorește în interiorul casei. 

Pentru a scădea șansele apariției mucegaiului, există soluții specializate, inclusiv din categoria variantelor de vopsea lavabilă pentru interior. Poți să apelezi și la grund și amorsă speciale, dar și la soluții specifice de îndepărtare a mucegaiului. Află în continuare ce este și cum apare mucegaiul, dar și cum se poate face îndepărtarea mucegaiului de pe pereți.

Cuprins

1. Mucegai pe perete - ce este mucegaiul, câte tipuri există și ce probleme cauzează

Mucegaiul reprezintă o materie care poate să apară pe suprafața pereților interiori ai unei locuințe, dar și în spații exterioare. Mucegaiurile sunt, de fapt, ciuperci foarte mici, microscopice. Acestea se înmulțesc prin spori și se extind, în condițiile unei umidități crescute. Umiditatea este, așadar, principalul factor care favorizează apariția mucegaiului, îndeosebi la nivel interior. 

Este foarte comună apariția mucegaiului în spații precum cele reprezentate de baie și bucătărie, acolo unde nivelul de umiditate este crescut, în mod frecvent. Totodată, mucegaiul poate să apară și în zone precum camera de zi, dormitorul sau balconul, în funcție de tipul de soluții utilizate la nivelul pereților, dar mai ales de nivelul umidității din încăperi.

1.1 Tipuri de mucegaiuri

Poți avea mucegai în casă, însă acesta poate să apară și la exterior sau la nivelul alimentelor. Mucegaiurile interioare și cele exterioare sau regăsite la nivelul alimentelor sunt diferite. De altfel, există mai multe tipuri de mucegai, după cum urmează:

  • Stachybotrys – este un mucegai care apare, de cele mai multe ori, la nivelul suprafețelor din lemn și pereților formați din panouri din rigips.

  • Mucegai alb – de culoare albă, acesta are aspect asemănător cu cel pe care îl are vata. Este cea mai comună formă de mucegai pe perete interior.

  • Penicillium – are culoare verde-albăstruie și apare pe tapet, pereți și la colțuri, inclusiv în spațiile din subteran. 

  • Aspergillus – este verde și se găsește pe elemente din natură, așa cum sunt paiele și porumbul, dar și pe produsele alimentare, cum sunt cartofii.

  • Cladosporium – este un tip de mucegai care apare mai ales la nivelul produselor din materiale textile, precum și pe suprafețele din lemn.

  • Alternaria – se manifestă la nivelul fructelor și al frunzelor și este cauza principală pentru care apar pete de culoare maro, pe suprafața acestora.

1.2 Problemele pe care le poate cauza mucegaiul

Caracterul inestetic al mucegaiului pe care îl poți observa la nivelul suprafețelor din interiorul sau exteriorul casei tale este cea mai mică problemă pe care o poate provoca această materie. Adevăratele amenințări sunt cele pe care mucegaiul le aduce la nivelul sănătății oamenilor. Cei mai vulnerabili la bolile și alergiile provocate de mucegai sunt copiii.

Mucegai-pe-perete.-Ce-este-mucegaiul-ce-tipuri-exista╠a-s╠ai-ce-probleme-cauzeaza

Alergia la mucegai se poate manifesta prin iritații apărute la nivelul pielii, durere de cap și senzație de oboseală, disconfort la nivelul aparatului respirator, secreții nazale, dureri în gât și apăsare în piept, usturimi și înroșiri ale ochilor, strănut și tuse, dar și senzația de iritare la nivelul gâtului. 

Dacă observi astfel de simptome la tine sau la alți locuitori ai casei, îndeosebi la copii, este foarte posibil să existe mucegai în locuința ta, iar acesta să fi provocat reacții alergice. În plus, mucegaiul poate să cauzeze și boli foarte grave. Este vorba despre boli pulmonare, sinuzite, boli ale sistemului nervos, inclusiv depresie, astm, probleme ale ochilor, precum și tulburări la nivel neurocognitiv și la nivelul mușchilor și articulațiilor. 

Este foarte important, deci, să eviți pe cât posibil apariția nedoritelor pete de mucegai pe perete, dar și să iei măsurile necesare pentru eliminarea mucegaiului, dacă acesta a apucat deja să apară. Există și situația în care mucegaiul nu este tocmai la vedere. Trebuie să știi cum găsești mucegaiul aflat în locuri ascunse, precum și care sunt cauzele apariției mucegaiului.

1.3 Cum găsești mucegaiul ascuns

Pentru a putea scăpa de mucegai, este esențial să îl depistezi în mod corect, iar acest lucru implică găsirea tuturor surselor din interiorul și exteriorul locuinței. Mucegaiul poate apărea la vedere, pe suprafața pereților, mai ales în apropierea colțurilor încăperilor. Însă există și posibilitatea ca mucegaiul să se formeze în locuri ascunse. Iată care sunt câteva dintre spațiile în care se poate forma mucegaiul și care nu sunt la vedere:

  • sub parchet;
  • în spatele mobilei de dimensiuni mari;
  • după pat sau canapea.

Chiar dacă se află în locuri ascunse, mucegaiul are aceleași efecte ca cel care este la vedere. Pe lângă culoarea și textura specifică, există și alte elemente caracteristice mucegaiului și care te pot ajuta să îți dai seama că acesta este prezent undeva, în interiorul camerelor casei sau apartamentului în care locuiești. Este vorba despre mirosul de umezeală. 

Dacă aerisești locuința și continui să simți acest miros, mai ales atunci când vii acasă din exterior, există o șansă foarte mare ca mucegaiul să se fi format. Verifică toate locurile din spatele mobilierului, al canapelelor sau patului. Dacă nu găsești nimic, este posibil ca mucegaiul să fie sub parchet. 

1.4 Apariția mucegaiului pe pereți - cauzele principale

Te poate ajuta la găsirea sursei de mucegai și cunoașterea cauzelor care ar putea provoca apariția acestuia. Odată ce știi care sunt circumstanțele care favorizează formarea mucegaiului, vei putea să îți dai seama în ce locuri se creează un astfel de context și vei putea să intervii în mod corect. Locurile ideale pentru dezvoltarea mucegaiului sunt cele umede.

Umiditatea este factorul primordial care încurajează apariția și dezvoltarea acestei materii nocive. Combinată cu temperaturile ridicate din interiorul încăperilor, ea permite mucegaiului să se formeze și chiar să se dezvolte în ritm accelerat.  Cum îți poți da seama dacă ai o umiditate ridicată în casă? Fie prin măsurarea nivelului, cu ajutorul dispozitivelor speciale, fie prin observarea unor indicatori evidenți, așa cum este condensul.

Condensul se formează, cel mai des, din cauza activităților desfășurate în interiorul caselor, așa cum sunt dușurile, gătitul, spălarea vaselor sau spălarea rufelor. Aburii de apă care se formează în urma acestor activități se transformă în condens la contactul cu pereții sau geamurile reci. Dacă știi că ai zone în care se formează dens condens, iar în acele încăperi ajungi să simți miros de pământ umed, există o șansă bună să existe mucegai în locuri ascunse.

Circulația deficitară a aerului din și într-o încăpere este o altă cauză semnificativă pentru apariția condensului. Dacă izolarea locuinței nu este una bine făcută, la interior se va acumula o cantitate foarte mare de umiditate, pentru că pereții nu pot respira în mod corespunzător. Acumularea de umiditate conduce, bineînțeles, la apariția condensului, inclusiv la nivelul pereților și, ulterior, la formarea mucegaiului. 

Tamplaria din PVC este pe cât de utilă din foarte multe puncte de vedere, pe atât de problematică, atunci când vine vorba despre mucegai. Ea permite să apară condensul și, în timp, acesta se poate transforma în mucegai. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru constă în faptul că acest tip de tâmplărie izolează foarte bine termic și nu permite circulația bună a aerului.

Frigul scade capacitatea aerului din încăperi să rețină vaporii și să nu permită transformarea lor în condens. Tocmai din acest motiv, trebuie ca aerul din interiorul casei să fie mereu la un nivel optim de temperatură. Acest nivel poate varia, în funcție de perioada anului, astfel încât să nu creeze nici disconfort pentru locatari.

Mucegai-pe-perete.-Ce-este-mucegaiul-ce-tipuri-exista╠a-s╠ai-ce-probleme-cauzeaza

Tamplaria din PVC este pe cât de utilă din foarte multe puncte de vedere, pe atât de problematică, atunci când vine vorba despre mucegai. Ea permite să apară condensul și, în timp, acesta se poate transforma în mucegai. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru constă în faptul că acest tip de tâmplărie izolează foarte bine termic și nu permite circulația bună a aerului.

Frigul scade capacitatea aerului din încăperi să rețină vaporii și să nu permită transformarea lor în condens. Tocmai din acest motiv, trebuie ca aerul din interiorul casei să fie mereu la un nivel optim de temperatură. Acest nivel poate varia, în funcție de perioada anului, astfel încât să nu creeze nici disconfort pentru locatari.

2. Mucegai pe pereți - cum scapi de mucegai și ce produse te pot ajuta

Prevenirea apariției mucegaiului este mai ușor de realizat decât îndepărtarea materiei nesănătoase, care poate să creeze atâtea probleme de sănătate locatarilor unui apartament sau ai unei case. Există o serie de acțiuni care pot fi luate, în vederea evitării formării mucegaiului. Iată care sunt cele mai importante și eficiente:

  1. Folosește vopsea, amorse, lacuri și baițuri anti-mucegai – mucegaiul se formează, cel mai des, la nivelul pereților interiori și exteriori. Atât pe suprafețele din zidărie, cât și pe cele din lemn, mucegaiul își poate găsi condiții optime de dezvoltare. Tocmai de aceea, acestea trebuie să fie acoperite cu soluții de calitate. Decorează-ți pereții folosind soluții anti-mucegai. 
Mucegai-pe-peret╠ai.-Cum-scapi-de-mucegai-s╠ai-ce-produse-te-pot-ajuta

Vopseaua anti-mucegai și amorsa anti-mucegai de la Pittsburghpaints.ro au compoziții special concepute pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului. Ele conțin și substanțe care le fac să reziste la acțiunea umezelii și să își păstreze în timp structura și aspectul.

  1. Aerisește încăperile – nimic nu te ajută mai mult să previi creșterea nivelului de umiditate, în încăperi precum baia și bucătăria, decât o aerisire corectă. Lasă ferestrele și ușile deschise pe cât posibil, mai ales după duș și după ce ai gătit. De altfel, fiecare încăpere din locuință ar trebui să fie aerisită de două ori pe zi, indiferent de perioada anului.

  1. Usucă rufele afară – uscarea rufelor este un proces pe parcursul căruia se emană în atmosferă umezeala acumulată în materialele textile. Tocmai de aceea, trebuie să te asiguri ca această umezeală nu rămâne în interiorul casei tale, ci ajunge în exterior. Dacă locuiești la bloc, asigură-te că lași rufele la uscat în balcon, iar dacă ele se usucă în interiorul acestuia, nu uita să lași o fereastră deschisă. 

  1. Folosește un dezumidificator – în unele zone, nivelul de umiditate atmosferică este foarte crescut în permanență. Chiar dacă aerisești bine încăperile, umiditatea poate să rămână una foarte mare, astfel că ai nevoie de un dispozitiv special care să te ajute să scazi nivelul acesteia. Un dezumidificator reprezintă un dispozitiv electric care te ajută să afli nivelul umidității din încăpere și poate acționa în sensul diminuării acestuia.

  1. Curățenia este importantă –  pe lângă umiditate, și grăsimea este un element care încurajează dezvoltarea mucegaiului. Trebuie să te asiguri că zonele aflate în jurul spațiilor de gătit, precum aragazul și cuptorul, sunt foarte bine curățate de grăsime. De asemenea, evită să păstrezi în bucătărie alimente vechi sau expirate, deoarece la nivelul acestora poate apărea foarte rapid mucegaiul.

Există și situația nefericită în care nu reușești să previi apariția mucegaiului. Dacă ajungi în acel punct, trebuie să știi cu ce scapi de mucegai. Există în comerț foarte multe soluții speciale care acționează ca remedii pentru mucegai. Trebuie să alegi una potrivită pentru situația în care te afli și să o aplici conform indicațiilor producătorului. 

Este foarte important ca, imediat ce aceasta și-a făcut efectul, iar mucegaiul a fost îndepărtat, să iei toate măsurile de prevenție necesare pentru a evita reapariția sa. Mucegaiul este, în cele din urmă, un fenomen natural, care se va manifesta ori de câte ori se creează un context favorabil.

Dacă nu vrei să apelezi la variante din comerț prin care să îndepărtezi mucegaiul, poți să creezi pe cont propriu o soluție de îndepărtare a acestuia. Ai nevoie de oțet (50 ml). apă (50 ml), apă oxigenată (5 ml), bicarbonat de sodiu (o lingură) și suc de lămâie (jumătate de lămâie). Amestecate, ingredientele generează o soluție pe care o poți pulveriza pe zonele acoperite cu mucegai. Lasă soluția să acționeze preț de trei ore, după care șterge zona cu o lavetă curată. 

Pittsburghpaints.ro îți pune la dispoziție o gamă largă de produse pe care le poți utiliza pentru tratarea și acoperirea suprafețelor din interiorul și exteriorul casei tale. Acesta este locul din care poți cumpăra soluții de calitate, care te vor ajuta cu prevenirea mucegaiului, oferind suprafețelor protecția dorită pe o perioadă foarte îndelungată. 

Mucegai-pe-peret╠ai.-Cum-scapi-de-mucegai-s╠ai-ce-produse-te-pot-ajuta

Tot ce trebuie să faci este să identifici soluțiile potrivite pentru tipul de suprafață care necesită vopsire și să soliciți o ofertă. Alege soluții de calitate, aplică sfaturile pe care ți le-am prezentat și astfel vei scăpa de problemele pe care le poate provoca apariția mucegaiului! 

Surse foto: Pittsburghpaints.ro, Unsplash.com.