Livingul turcoaz – idei de amenajare, cum poți vopsi pereții și ce elemente de accent poți folosi pentru un living turcoaz modern

Vopsire lemn - 7 bucati aliniate de lemn

Fiind format din combinația dintre două nuanțe care sunt asociate în mod frecvent cu natura, albastru și verde, turcoazul se numără printre cele mai populare culori în materie de design interior, mai ales în ultimii ani. În general, această culoare veselă este asociată cu serenitatea, liniștea, fericirea și sănătatea, fiind deseori folosită pentru amenajarea băilor.

Știai, însă, că turcoazul poate fi perfect integrat și în amenajarea livingului? Chiar dacă poate fi puțin mai greu de asortat, dacă vei acorda atenție elementelor potrivite, poți obține un proiect de amenajare elegant și jucăuș, deopotrivă. Citește în continuare articolul nostru pentru a afla cum poți integra turcoazul în amenajarea livingului tău, dar și pentru câteva idei de amenajare care te vor impresiona cu siguranță!

Cuprins:

1. Living turcoaz - cum poți vopsi pereții pentru un rezultat echilibrat cromatic

Dacă turcoazul se numără printre culorile tale preferate și vrei ca acest lucru să fie evident și din alegerile tale de design interior, vopsirea pereților livingului poate fi o alegere bună. Pentru că este o nuanță destul de pretențioasă, însă, este esențial să folosești o vopsea premium pentru interior, care să poată fi aplicată cu lejeritate în straturi uniforme și care să poată fi întreținută fără dificultate. De asemenea, în cazul nuanțelor atât de intense precum turcoazul este foarte important ca suprafața vopsită să fie complet curată și pregătită pentru aplicarea vopselei, astfel încât să nu se formeze urme inestetice sau pete. Din acest punct de vedere, aplicarea unui strat de grund și amorsă înaintea vopsirii este un pas peste care nu poți trece, așa că asigură-te că te-ai echipat cu tot ceea ce ai nevoie înainte a demara întreg procesul renovării. 

1.-Living-turcoaz-cum-poti-vopsi-peretii-pentru-un-rezultat-echilibrat-cromatic-1-1.jpg
1.-Living-turcoaz-cum-poti-vopsi-peretii-pentru-un-rezultat-echilibrat-cromatic-1-2.jpg
1.-Living-turcoaz-cum-poti-vopsi-peretii-pentru-un-rezultat-echilibrat-cromatic-3.jpg
1.-Living-turcoaz-cum-poti-vopsi-peretii-pentru-un-rezultat-echilibrat-cromatic-2-1.jpg

Din punct de vedere cromatic, poate fi destul de dificil să integrezi turcoazul ca nuanță dominantă în amenajările interioare fără să creezi impresia de prea mult, însă nu este imposibil. Dacă visezi la un living turcoaz, poți opta pentru vopsirea unui singur perete de accent, iluminat și decorat corespunzător, vopsind ceilalți pereți în alb sau bej prăfuit foarte deschis.

1.-Living-turcoaz-cum-poti-vopsi-peretii-pentru-un-rezultat-echilibrat-cromatic-2-2.jpg
1.-Living-turcoaz-cum-poti-vopsi-peretii-pentru-un-rezultat-echilibrat-cromatic-1-3.jpg

Dacă alegi totuși să vopsești toți cei patru pereți în turcoaz, asigură-te că folosești aceeași nuanță pentru fiecare și nu exagera cu decorațiunile, pentru a nu încărca spațiul mai mult decât este necesar. Pentru un rezultat elegant și rafinat, poți opta pentru o nuanță deschisă de turcoaz la vopsirea pereților și pentru un alb imaculat în ceea ce privește tavanul și podeaua.

2. Living turcoaz cu gri, galben și alte nuanțe - amenajarea livingului turcoaz și alegerea elementelor de accent

Deși turcoazul este o culoare intensă, este mult mai ușor de asortat comparativ cu multe alte nuanțe ale paletei cromatice. Iată care sunt ideile noastre preferate în materie de design interior:

  • Living turcoaz cu gri
2.-Living-turcoaz-cu-gri-galben-si-alte-nuante-amenajarea-livingului-turcoaz-si-alegerea-elementelor-de-accent-living-turcoaz-cu-gri-1-1.jpg
2.-Living-turcoaz-cu-gri-galben-si-alte-nuante-amenajarea-livingului-turcoaz-si-alegerea-elementelor-de-accent-living-turcoaz-cu-gri-2-1.jpg

Atunci când vorbim despre design interior, puține combinații sunt atât de liniștitoare precum cea dintre turcoaz și gri. Neutralitatea griului se combină perfect cu energia și spiritul jovial al turcoazului, aducând o notă de calm și temperând rezultatul cromatic final. 

Dacă îți dorești să-ți amenajezi livingul în acest stil, poți opta pentru vopsirea pereților într-o nuanță de gri și pentru elemente de accent turcoaz – draperii, covoare, tablouri, măsuțe de cafea, decorațiuni. Dacă preferi ca turcoazul să fie elementul dominant al amenajării, atunci poți vopsi un perete într-o nuanță mai intensă a acestei culori, optând pentru mobilier gri, negru și în nuanțe naturale închise, precum stejarul. 

  • Living turcoaz cu galben
2.-Living-turcoaz-cu-gri-galben-si-alte-nuante-amenajarea-livingului-turcoaz-si-alegerea-elementelor-de-accent-living-turcoaz-cu-galben-3-1.jpg
2.-Living-turcoaz-cu-gri-galben-si-alte-nuante-amenajarea-livingului-turcoaz-si-alegerea-elementelor-de-accent-living-turcoaz-cu-galben-2-1.jpg

Deși turcoaz + galben nu este o combinație foarte comună în ceea ce privește amenajările interioare, poate deveni un proiect impresionant, mai ales pentru iubitorii stilului Art Deco. Dacă îți dorești ca turcoazul să fie nota dominantă a amenajării livingului, poți vopsi pereții în această nuanță și poți opta pentru mobilier în același ton, folosind canapeaua, fotoliile și măsuța de cafea ca elemente de accent galbene.

Dacă nu vrei un rezultat atât de îndrăzneț, ai la dispoziție și posibilitatea de a combina turcoaz, galben și gri. Folosește griul ca notă dominantă pentru pereți și piesele de mobilier și alege câteva elemente de accent turcoaz și galbene: canapeaua, fotoliile, noptiera, măsuța de cafea, draperiile, covoarele sau decorațiunile.

2.-Living-turcoaz-cu-gri-galben-si-alte-nuante-amenajarea-livingului-turcoaz-si-alegerea-elementelor-de-accent-living-turcoaz-cu-galben-1.jpg
  • Living turcoaz cu bej
2.-Living-turcoaz-cu-gri-galben-si-alte-nuante-amenajarea-livingului-turcoaz-si-alegerea-elementelor-de-accent-living-turcoaz-cu-bej-1.jpg
2.-Living-turcoaz-cu-gri-galben-si-alte-nuante-amenajarea-livingului-turcoaz-si-alegerea-elementelor-de-accent-living-turcoaz-cu-bej-2-1.jpg

Turcoazul și bejul sunt două dintre culorile care pot fi combinate indiferent de stilul de amenajare. Pentru un plus de eleganță, alege o nuanță mai închisă de turcoaz pentru pereți și covor și folosește bejul pentru piesele de mobilier, draperii și decorațiuni. 

Deși nu este neapărat prima idee care îți vine în minte atunci când te gândești la amenajarea livingului, turcoazul poate fi o nuanță de efect dacă știi cum să o integrezi și cu ce alte culori să o combini. Lasă-te inspirat de ideile prezentate în acest articol și începe chiar acum planurile de amenajare a livingului visurilor tale!

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com, Pittsburghpaints.ro.