Lăcuirea lemnului – cum se pregătește lemnul și cum se aplică lacul în mod corect

Lemnul este o resursă excelentă atunci când vine vorba despre construcții, mobilier sau decorațiuni. Pentru a-și păstra calitățile specifice, acesta trebuie întreținut cu grijă. Prin urmare, el trebuie verificat periodic în vederea identificării deteriorărilor, trebuie protejat prin diverse procedee și produse speciale și trebuie întreținut. Astfel își va păstra proprietățile și aspectul timp îndelungat. Citește articolul de mai jos pentru a afla mai multe informații despre acest subiect.

1. Lăcuirea lemnului - de ce este importantă

Lăcuirea lemnului se referă la un proces de finisare care are ca scop menținerea îndelungată a aspectului, cât și ale caracteristicilor acestui material valoros utilizat în diverse domenii: garduri, mobilier de interior și exterior, pardoseală, decorațiuni, pardoseli și lambriuri ori diverse accesorii. Lemnul are calități excepționale, dar are nevoie de protecție pentru a rămâne într-o stare bună pe termen lung.

La exterior, lemnul se deteriorează prin expunerea la soare, precipitații (solide sau lichide), vânt și praf, dar și din cauza înghețului sau dezghețului. De asemenea, este afectat de carii de lemn, de umiditate sau fungi. Aspectul și integritatea sa pot fi afectate inclusiv de insecte, rozătoare sau alte animale.

2. Cum se realizează pregătirea lemnului pentru lăcuire și cum se aplică lacul

Pentru ca rezultatul să fie cel dorit, procesul de lăcuire trebuie realizat în anumite condiții și este necesară respectarea unor etape. În primul rând, asigură-te că te poți ocupa de această sarcină într-un loc potrivit. Ai nevoie de un spațiu unde să nu bată vântul și să nu fie praf. Este important să ai suficientă lumină și o bună ventilare.

Deoarece fiecare tip de lemn în parte este diferit și este utilizat în scopuri diverse, este important să alegi corect lacurile și baițurile. Acestea sunt special create pentru diverse categorii: utilizare interioară sau exterioară, pe bază de apă sau pe bază de solvent și așa mai departe. În cazul unui proiect de bricolaj, alege un lac pe bază de apă.

Înainte ca lemnul să fie lăcuit, are nevoie de șlefuire, realizată fie cu hârtie abrazivă, fie cu bureți abrazivi. Pentru ca suprafața lemnului să aibă textura potrivită, trebuie să folosești un instrument abraziv care să nu lase lemnul nici prea fin, dar nici prea rugos.

Opțional, poți aplica unul sau două straturi de baiț, care îți oferă posibilitatea de a modifica nuanța lemnului. Astfel, poți obține un efect vizual diferit de culoarea originală a lemnului, în funcție de rezultatul pe care ți-l dorești. De asemenea, mai poate fi aplicat un strat de grund pentru a crește aderența lacului. Dacă vrei să incluzi și acest pas intermediar, atunci va trebui să planifici cu grijă procesul, deoarece are nevoie de o zi în plus pentru uscare.

Tot cu ajutorul bureților sau hârtiei abrazive vei șlefui lemnul între straturile aplicate, deoarece praful, fibrele sau denivelările rezultate pe parcurs trebuie și ele eliminate.

Ulterior, poti trece la lăcuirea propriu-zisă, care se execută cu o pensulă sau un pulverizator, în funcție de suprafața lemnului sau de produsul utilizat.

3. Aplicarea lacului pe lemn: ce greșeli să eviți pentru o lăcuire corectă

Anumite practici pot afecta atât aspectul, cât și calitatea lăcului, așa că asigură-te că le eviți. Iată ce să nu faci atunci când lăcuiești lemnul.

În primul rând, nu uita să citești cu atenție etichetele produselor pentru lemn și metal, astfel încât să alegi exact ce ai nevoie. Nu grăbi procesul prin aplicarea unor straturi groase. Este indicat să aplici un număr mai mare de straturi, pentru a păstra flexibilitatea peliculei.

Procesul de uscare nu trebuie nici el grăbit, deoarece există riscul ca interiorul peliculei să nu se solidifice suficient și astfel te vei alege cu un aspect lipsit de strălucire și neplăcut. Tot în acest sens, nu plasa lemnul în locuri unde se află curenți de aer puternici, deoarece vor apărea denivelări.

Este important să nu sari peste etapele de îndepărtare a prafului, deoarece vei afecta atât aderența, cât și aspectul final. Asigură-te că scuturi materialele textile într-un spațiu separat în vederea eliminării prafului și că acesta nu ajunge la suprafețele lăcuite.

Acum că ești informat asupra acestui proces, poți da startul proiectului tău cât mai repede!

Sursa foto Pexels.com.