De ce se cojește lavabila – sfaturi utile pentru evitarea unor probleme costisitoare

De-ce-se-cojeste-lavabila-Sfaturi-utile-pentru-evitarea-unor-probleme-costisitoare-min

Varul lavabil este un material popular pentru acoperirea pereților interiori și exteriori ai caselor și apartamentelor. Aceasta popularitate se datorează prețurilor accesibile, disponibilității unor culori variate și a aplicării simple și fără efort. În plus, suprafața obținută în urma aplicării acestei soluții este rezistentă la murdărie și poate fi spălată pentru îndepărtarea eventualelor pete apărute în timp. 

Varul lavabil, însă, în cazul în care nu este aplicat corect, nu va adera în mod corespunzător de straturile inferioare, ceea ce va duce la cojirea lui pe suprafețe mai mici sau mai mari și la necesitatea efectuării unor reparații complexe și costisitoare. 

În articolul de mai jos vei afla care sunt principalele cauze ale cojirii varului lavabil de pe pereții pe care a fost aplicat și care sunt cele mai utile metode prin care se pot îndepărta aceste situații problematice.  

Cuprins:

1. De ce se cojește lavabila?

Mucegai-pe-perete.-Ce-este-mucegaiul-ce-tipuri-exista╠a-s╠ai-ce-probleme-cauzeaza

Cojirea varului lavabil este unul dintre motivele cele mai des întâlnite, care obligă proprietarii de locuințe să renoveze interioarele, deoarece chiar și cele mai mici situații problematice pot afecta în mod foarte vizibil modul în care se prezintă interioarele. De multe ori, între văruit și apariția cojirilor trec doar câteva săptămâni, ceea ce presupune implicarea într-o nouă activitate de renovare. 

Cauzele apariției acestei probleme sunt următoarele:

  • În cele mai multe situații, de vină este pregătirea necorespunzătoare a stratului suport. Suprafețele pe care se văruiește trebuie să fie pregătite în așa fel încât stratul nou aplicat să adere în mod corespunzător. În cazul în care pe pereții ce urmează a fi văruiți există praf, grăsime sau chiar umezeală, varul proaspăt nu va face contact fix cu stratul inferior și, în timp, vor apărea desprinderi ale unor bucăți mai mici sau mai mari;
  • O altă problemă este legată de utilizarea unui var lavabil de calitate inferioară. Mulți dintre proprietarii de locuințe fac greșeala să aleagă cele mai ieftine produse, rezultatul fiind pe măsura investiției. În acest caz, de fapt, nu se fac deloc economii, pentru că va fi necesară în scurt timp o nouă achiziție pentru repararea stricăciunilor. Soluția cea mai bună este reprezentată de procurarea unor vopsele premium de interior și de exterior, care au rezistență maximă și grad de aderență crescut;
  • O altă cauză des întâlnită este legată de faptul că anterior aplicării varului lavabil nu este folosită amorsa ca substrat ce asigură o aplicare corectă a varului. Mulți dintre proprietarii care aleg să-și facă singuri renovările sau chiar meșteri care nu cunosc tehnologia trec peste această etapă, considerând-o inutilă, lucru ce se va răsfrânge asupra calității lucrării;
  • O cauză frecventă a cojirii lavabilei este legată de aplicarea celui de-al doilea strat de var înainte de uscarea completă a primului strat. Perioada corectă de așteptare este cuprinsă între două și șase ore, în funcție de temperaturile mediului ambiant;
  • Varul are tendința să se cojească și dacă este aplicat în acele momente în care temperaturile nu sunt situate între limite recomandate. Cele mai bune rezultate sunt obținute atunci când aplicarea se face la temperaturi mai mari de cinci grade și mai mici de treizeci de grade Celsius. 

2. De ce se ia lavabila de pe perete - sfaturi pentru repararea cojirii lavabilei

Sfaturi-pentru-repararea-cojirii-lavabilei-min

Dacă apar situații în care varul se cojește pe suprafețe mai mici sau mai mari, este necesar să se efectueze unele reparații, motivele fiind două. În primul rând, pereții ce prezintă astfel de probleme oferă o imagine dezolantă și, în al doilea rând, este posibil ca situația să se accentueze în lipsa identificării problemei și a eliminării acesteia. 

Reparațiile de acest tip pot fi aplicate în două moduri. Dacă cojirile sunt superficiale și se prezintă sub forma unor bule apărute în urma evaporării umezelii sau a prezenței unor contaminanți pe substrat, reparația este mai ușor de îndeplinit. Cu ajutorul unui șpaclu sau a unei mașini speciale se netezește suprafața peretelui afectat. După finisarea peretelui se aplică obligatoriu un strat de amorsă, iar după uscarea acestuia se văruiește peretele cu unul sau două straturi până la obținerea efectului dorit. 

În cazul în care problema este generată de umezeala din perete și nu de modul defectuos de aplicare a varului, vor fi necesar de efectuat lucrări mai complexe pentru îndepărtarea cauzei ce a generat situația problematică. Soluția este să se apeleze la o firmă de specialiști, care poate să identifice cauzele problemei și să aplice soluțiile corecte, de îndepărtare a ei.

În concluzie, cojirea varului lavabil reprezintă o situație nedorită și, din acest motiv, persoanele care renovează locuința trebuie să ia măsurile necesare pentru ca o astfel de împrejurare să nu apară. 

Surse foto: unsplash.com, ro.pinterest.com.