Grundul este o parte esențială a oricărui proiect de vopsitorie sau de văruit în cadrul renovărilor diverselor spații interioare sau exterioare, care ar trebui uitilizat indiferent dacă sunteți un pasionat al proiectelor DIY de bricolaj sau un meșter zugrav profesionist. Dar ce este exact grundul și de ce este atât de important? În acest articol, vom răspunde la aceste întrebări și la multe altele legate de acest domeniu, acoperind elementele de bază ale grunduirii și rolul acestei soluții în procesele și tehnicile de văruire sau de vopsitorie.


Scopul acestui articol este de a oferi o înțelegere mai bună asupra grundurilor și amorselor dar și a importanței acestora în domeniul lucrărilor de vopsitorie și de tencuieli a diverselor suprafețe și texturi de interior și de exterior. Indiferent dacă sunteți un specialist experimentat sau doar un începător în domeniu, acest articol vă va oferi câteva sfaturi utile și va fixa unele informații care vor îmbunătăți rezultatele proiectelor personale de design interior sau de renovare.

Cuprins:

1. Ce este grundul pentru lemn pentru zidărie, beton, metal sau pentru alte tipuri de suprafețe? Scopul folosirii grundului

1-ce-este-grundul-pereti-de-interior-grunduiti-si-vopsiti.jpg

Înainte de a purcede la caracteristicile esențiale ale acestui material necesar lucrărilor de tencuieli este utilă o scurtă privire asupra istoriei și apariției grundurilor. Utilizarea grundurilor în lucrările de vopsitorie și tencuieli pe scară largă datează de la începutul anilor 1900, când producătorii și-au dat seama că un strat de grund sau amorsă ar putea ajuta vopseaua lavabilă sau varul să adere mai bine la suprafețe și să ofere un finisaj mult mai neted. De atunci, grundurile și amorsele au evoluat semnificativ, odată cu introducerea de noi formule și rețete de fabricație care se adresează diferitelor tipuri de suprafețe, texturi, materiale și diverselor proiecte de vopsitorie sau de zugrăvit.

Într-o încercare de definire, grundul sau primerul este un strat pregătitor aplicat inițial pe suprafețe înainte de vopsirea sau văruirea propriu-zisă. Scopul principal al grundului sau al amorsei este de a realiza o suprafață netedă și uniformă care îmbunătățește în mod considerabil aderența vopselei sau varului aplicate ulterior, sporește durabilitatea acestora și îmbunătățește aspectul general al lucrării la finalizare. Grundul servește deci ca strat de bază între suprafață de lucru și vopsea, lacuri și baițuri pentru lemn, sau var lavabil pentru interior sau pentru exterior, creând, practic, o barieră care împiedică absorbția vopselei în suprafață (de exemplu în porii unui perete din beton, sau în porii unei suprafețe lemnoase) și îmbunătățind capacitatea de acoperire a vopselei.

Pe lângă îmbunătățirea aderenței și durabilității lucrărilor de vopsitorie, grundul ajută la etanșarea suprafețelor poroase, ceea ce poate face ca vopseaua să fie aplicată perfect uniform, rezultând un finisaj fin și neted. Grundul ajută, de asemenea, la acoperirea petelor suprafețelor care se văruiesc sau vopsesc și oferă o suprafață adecvată pentru aderarea vopselei, ofrind, la final, un finisaj consistent, fără nuanțe diferite.

Grundul sau primerul vine în diferite formule, de la cele pe bază de ulei până la formule pe bază de apă și cele acrilice. Unele grunduri sunt special concepute pentru a fi utilizate doar pe anumite suprafețe, cum ar fi lemnul, metalul sau gips-cartonul, altele sunt din gama ”multi primer” care se pot folosi cu succes pe diferite tipuri de suprafețe. 

Utilizarea grundului sau amorsei este deosebit de importantă atunci când lucrările de vopsitorie sunt realizate asupra unei obiectiv vopsit anterior, deoarece ajută la uniformizarea suprafeței și oferă o bază unitară, etanșă pentru noul strat de vopsea. Fără un grund aplicat anterior, noua vopsea poate să nu adere bine pe suprafața renovată, ceea ce conduce la un finisaj neuniform, predispus la descuamare sau la fenomenul denumit popular de ”coșcovire”.

Iată, pe scurt la ce se folosește grundul sau primerul ori amorsa:  


  • Îmbunătățirea aderenței vopselurilor sau varului

Grundul creează o suprafață netedă și uniformă care îmbunătățește aderența vopselei sau varului la suprafață. Fără un grund, este posibil ca vopseaua să nu adere bine la suprafață, ceea ce duce la un finisaj neuniform și neregulat.


  • Creșterea durabilității lucrării de văruire sau de vopsitorie

Grundul oferă o barieră care protejează suprafața de umiditate, de mucegai și de alți factori de micromediu care pot deteriora vopseaua sau varul aplicat. De asemenea, ajută la prevenirea ciobirii, exfolierii sau decolorării vopselei în timp.


  • Acoperirea petelor de pe suprafața de vopsit sau de văruit

Grundul este, de asemenea, un instrument excelent pentru acoperirea petelor, a decolorărilor zonale sau a urmelor de fum. Creează o barieră care împiedică trecerea culorii petelor prin vopsea, rezultând un finisaj uniform și consistent.


  • Economisirea timpului și a banilor 

Utilizarea primerului sau a grundului vă poate economisi timp și bani. Asigurând o bază netedă și uniformă pentru vopsea lavabilă, grundul ajută la o aplicare rapidă, uniformă și cu mai puține straturi necesare de aplicat. Acest lucru vă poate economisi timp și bani pentru vopsea, precum și reduce nevoia de retușuri și de revopsiri frecvente în viitor.

 

  • Îmbunătățirea aspectului 

Grundul poate îmbunătăți și aspectul lucrării de vopsitorie sau de zugrăveală finală. Creând o suprafață netedă și uniformă, ajută vopseaua să arate uniform și consistent. De asemenea, ajută la uscarea uniformă a vopselei aplicate, reducând posibilitatea de apariție a urmelor perilor de pensulă sau a celor de rolă de trafalet.


  • Furnizarea unei baze pentru culoare 

Grundul sau primerul acționează și ca bază pentru culoarea vopselei, evidențiind nuanța reală a acesteia. Astfel, vopselurile aplicate peste un strat de grund sau amorsă de calitate își păstrează nuanțele vibrante originale la suprafață în special în cazul culorilor mai deschise sau mai translucide, care ar putea necesita o bază mai opacă pentru un aspect adecvat.

Pe scurt, indiferent dacă văruiți un perete, vopsiți o piesă de mobilier sau o suprafață exterioară din metal, plastic sau alte tipuri de suprafețe, folosirea unui grund este un pas primar esențial care nu trebuie trecut cu vederea.

2. Aplicarea grundului pe lemn sau pe suprafețele pereților interiori sau exteriori

2-ce-este-grundul-camera-unei-locuinte-proasapt-varuite.jpg

Utilizarea grundului este, așa cum ați observat deja, un pas preliminar important în orice proiect de vopsitorie sau de văruire și este important să știți cum să îl folosiți și să îl pregătiți în mod corect. Iată un mic ghid rapid pentru utilizarea grundului sau a primerului:

 

Pregătirea suprafeței. Înainte de aplicarea grundului sau amorsei, asigurați-vă că suprafața este curată, uscată și fără urme de murdărie, praf, grăsime sau alte particule. Șlefuiți suprafața în prealabil, dacă este necesar, pentru a îndepărta orice denivelări sau asperități și ștergeți-o apoi cu o cârpă umedă pentru a îndepărta orice alte urme de praf sau diverse reziduuri din procesul de șlefuire.

 

Alegerea grundului potrivit. Alegerea grundului potrivit este esențială pentru a asigura un finisaj durabil. Alegeți grunduri și amorse care sunt special concepute pentru suprafața pe care o vopsiți sau văruiți, cum ar fi pereții din zidărie, din beton, din ipsos, diverse suprafețe din lemn, metal sau suprafețe din gips-carton, sau chiar din mase plastice .

 

Amestecarea grundului. Înainte de a utiliza grundul, este important să-l amestecați bine. Dacă utilizați un grund pe bază de apă, îl puteți amesteca pur și simplu cu un bețișor. Dacă utilizați un grund pe bază de ulei, va trebui să utilizați un diluant pentru vopsea pentru a-l amesteca corect.

 

Aplicarea grundului. Folosind o pensulă, o rolă de tip trafalet sau un aparat pulverizator, aplicați grundul pe suprafața de lucru în straturi subțiri și uniforme. Lăsați grundul să se usuce complet înainte de a aplica vopseaua lavabilă, ulterior. Timpul de uscare al grundului depinde de tipul pe care îl utilizați și de temperatura și umiditatea mediului ambiant, interior sau exterior.

 

Șlefuirea grundului. Odată ce grundul s-a uscat, șlefuiți suprafața astfel tratată prin mișcări ușoare cu ajutorul hârtiei abrazive cu o granulație fină pentru a crea o suprafață perfect netedă. Acest lucru va ajuta vopseaua lavabilă aleasă să adere mai bine și să ofere un finisaj uniform, perfect din punct de vedere vizual.

 

În rezumat, iată ce trebuie să rețineți pentru utilizarea și aplicarea eficientă a grundului:

 

  • Utilizați un grund de înaltă calitate pentru a asigura un finisaj durabil și cu un aspect perfect.
  • Utilizați întotdeauna un grund atunci când vopsiți pe o suprafață vopsită anterior.
  • Lăsați grundul să se usuce complet înainte de a aplica vopsea.
  • Folosiți o pensulă, o rolă (trafalet) sau un pulverizator pentru a aplica grundul, în funcție de suprafață și de tipul de grund ales.
  • Șlefuiți ușor grundul înainte de a aplica vopsea pentru a crea o suprafață netedă.

 

Merită menționat că în cadrul gamei generale de grunduri, grundurile pentru lemn sunt un tip de amorse concepute special pentru utilizare pe suprafețe din lemn sau pot face parte din gama multi primerelor cu aplicare pe suprafețe multiple. Oferă o aderență excelentă, sporește durabilitatea lemnului și ajută la protejarea acestuia de umiditate și de alți factori externi atmosferici.

3. Diversele tipuri de grunduri și domeniile lor de aplicare

Există mai multe tipuri de grund disponibile pe piață, fiecare cu propriile caracteristici unice și utilizări recomandate. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de grunduri și amorse și proprietățile lor.


  • Grunduri pe bază de ulei 

 

Grundurile pe bază de ulei sunt o alegere populară pentru proiectele de vopsitorie exterioară, deoarece oferă o aderență și o durabilitate excelente. Sunt bune de folosit și pentru estomparea petelor și pentru prevenirea absorbției vopselei de către materialul din care este alcătuit suprafața de lucru. Cu toate acestea, aceste tipuri de grunduri au un miros puternic și sunt oarecum mai dificil de curățat.


  • Grunduri pe bază de apă 

 

Grundurile pe bază de apă sunt o alternativă mai ecologică la amorsele pe bază de ulei, deoarece au un conținut mai scăzut de compuși organici volatili și sunt mai ușor de curățat. Sunt o alegere bună pentru proiectele de vopsitorie interioară, deoarece se usucă rapid, oferă o bună aderență și o acoperire uniformă.


  • Grund pe bază de șelac 

 

Grundurile pe bază de șelac (un tip de rășină care poate fi produsă și în mod sintetic) sunt excelente pentru acoperirea petelor și eliminarea mirosurilor, făcându-le o alegere populară pentru proiectele de renovare a caselor sau a clădirilor mai vechi și chiar a pereților deteriorați de fum. Aceste amorse se usucă rapid, oferă o bună aderență și netezime suprafeții tratate, dar au un miros destul de puternic și necesită alcool denaturat pentru curățare.


  • Grundurile acrilice 

 

Grundurile acrilice sunt o opțiune versatilă de amorse care pot fi utilizate pe o varietate extinsă de suprafețe, inclusiv pe metal, lemn și zidărie. Se usucă în timp foarte scurt. De asemenea, grundurile acrilice aderă foarte bine la suprafețele tratate pe care le netezește perfect. Sunt rezistente la apă și sunt o alegere bună pentru proiectele de vopsire exterioară pe aproape orice fel de material, inclusiv pentru lemn înainte de aplicarea lacurilor și baițurilor pentru lemn alese.


  • Grunduri adezive 

 

Grundurile adezive sunt concepute pentru a adera la suprafețe dificile, cum ar fi suprafețele lucioase sau foarte  netede, sau suprafețele care au fost vopsite anterior cu vopsea pe bază de ulei. Aceste amorse oferă o aderență excelentă și asigură că stratul de acoperire ulterior aplicat va adera bine la suprafață.


  • Grund colorat 

 

Grundurile colorate sunt concepute pentru a realiza o culoare de bază a suprafeței de lucru, culoare care este similară cu cea finală a vopselei, contribuind astfel la reducerea numărului de straturi necesare pentru a obține o acoperire finală completă. Sunt o alegere bună pentru vopsirea în culori întunecate sau îndrăznețe sau atunci când utilizați straturi de finisaj ușoare sau translucide.

 

În concluzie, grundul (amorsa sau primerul) este o componentă crucială a oricărui proiect de vopsitorie sau de văruit, fie că este vorba de lucrări de văruit pe interior, fie că este vorba de lucrări de vopsitorie a suprafețelor exterioare ale clădirilor, ori că este vorba de suprafețe din lemn, metal, plastic sau ipsos. Grundurile oferă mai multe beneficii, inclusiv aderență și acoperire îmbunătățită precum și durabilitate sporită a stratului de vopsea aplicat, toate acestea contribuind la obținerea unui finisaj neted și arătos.

 

Sursa foto: Pittsburghpaints.ro