Înainte de a purcede la caracteristicile esențiale ale acestui material necesar lucrărilor de tencuieli este utilă o scurtă privire asupra istoriei și apariției grundurilor. Utilizarea grundurilor în lucrările de vopsitorie și tencuieli pe scară largă datează de la începutul anilor 1900, când producătorii și-au dat seama că un strat de grund sau amorsă ar putea ajuta vopseaua lavabilă sau varul să adere mai bine la suprafețe și să ofere un finisaj mult mai neted. De atunci, grundurile și amorsele au evoluat semnificativ, odată cu introducerea de noi formule și rețete de fabricație care se adresează diferitelor tipuri de suprafețe, texturi, materiale și diverselor proiecte de vopsitorie sau de zugrăvit.
Într-o încercare de definire, grundul sau primerul este un strat pregătitor aplicat inițial pe suprafețe înainte de vopsirea sau văruirea propriu-zisă. Scopul principal al grundului sau al amorsei este de a realiza o suprafață netedă și uniformă care îmbunătățește în mod considerabil aderența vopselei sau varului aplicate ulterior, sporește durabilitatea acestora și îmbunătățește aspectul general al lucrării la finalizare. Grundul servește deci ca strat de bază între suprafață de lucru și vopsea, lacuri și baițuri pentru lemn, sau var lavabil pentru interior sau pentru exterior, creând, practic, o barieră care împiedică absorbția vopselei în suprafață (de exemplu în porii unui perete din beton, sau în porii unei suprafețe lemnoase) și îmbunătățind capacitatea de acoperire a vopselei.
Pe lângă îmbunătățirea aderenței și durabilității lucrărilor de vopsitorie, grundul ajută la etanșarea suprafețelor poroase, ceea ce poate face ca vopseaua să fie aplicată perfect uniform, rezultând un finisaj fin și neted. Grundul ajută, de asemenea, la acoperirea petelor suprafețelor care se văruiesc sau vopsesc și oferă o suprafață adecvată pentru aderarea vopselei, ofrind, la final, un finisaj consistent, fără nuanțe diferite.
Grundul sau primerul vine în diferite formule, de la cele pe bază de ulei până la formule pe bază de apă și cele acrilice. Unele grunduri sunt special concepute pentru a fi utilizate doar pe anumite suprafețe, cum ar fi lemnul, metalul sau gips-cartonul, altele sunt din gama ”multi primer” care se pot folosi cu succes pe diferite tipuri de suprafețe.
Utilizarea grundului sau amorsei este deosebit de importantă atunci când lucrările de vopsitorie sunt realizate asupra unei obiectiv vopsit anterior, deoarece ajută la uniformizarea suprafeței și oferă o bază unitară, etanșă pentru noul strat de vopsea. Fără un grund aplicat anterior, noua vopsea poate să nu adere bine pe suprafața renovată, ceea ce conduce la un finisaj neuniform, predispus la descuamare sau la fenomenul denumit popular de ”coșcovire”.
Iată, pe scurt la ce se folosește grundul sau primerul ori amorsa:
- Îmbunătățirea aderenței vopselurilor sau varului
Grundul creează o suprafață netedă și uniformă care îmbunătățește aderența vopselei sau varului la suprafață. Fără un grund, este posibil ca vopseaua să nu adere bine la suprafață, ceea ce duce la un finisaj neuniform și neregulat.
- Creșterea durabilității lucrării de văruire sau de vopsitorie
Grundul oferă o barieră care protejează suprafața de umiditate, de mucegai și de alți factori de micromediu care pot deteriora vopseaua sau varul aplicat. De asemenea, ajută la prevenirea ciobirii, exfolierii sau decolorării vopselei în timp.
- Acoperirea petelor de pe suprafața de vopsit sau de văruit
Grundul este, de asemenea, un instrument excelent pentru acoperirea petelor, a decolorărilor zonale sau a urmelor de fum. Creează o barieră care împiedică trecerea culorii petelor prin vopsea, rezultând un finisaj uniform și consistent.
- Economisirea timpului și a banilor
Utilizarea primerului sau a grundului vă poate economisi timp și bani. Asigurând o bază netedă și uniformă pentru vopsea lavabilă, grundul ajută la o aplicare rapidă, uniformă și cu mai puține straturi necesare de aplicat. Acest lucru vă poate economisi timp și bani pentru vopsea, precum și reduce nevoia de retușuri și de revopsiri frecvente în viitor.
Grundul poate îmbunătăți și aspectul lucrării de vopsitorie sau de zugrăveală finală. Creând o suprafață netedă și uniformă, ajută vopseaua să arate uniform și consistent. De asemenea, ajută la uscarea uniformă a vopselei aplicate, reducând posibilitatea de apariție a urmelor perilor de pensulă sau a celor de rolă de trafalet.
- Furnizarea unei baze pentru culoare
Grundul sau primerul acționează și ca bază pentru culoarea vopselei, evidențiind nuanța reală a acesteia. Astfel, vopselurile aplicate peste un strat de grund sau amorsă de calitate își păstrează nuanțele vibrante originale la suprafață în special în cazul culorilor mai deschise sau mai translucide, care ar putea necesita o bază mai opacă pentru un aspect adecvat.
Pe scurt, indiferent dacă văruiți un perete, vopsiți o piesă de mobilier sau o suprafață exterioară din metal, plastic sau alte tipuri de suprafețe, folosirea unui grund este un pas primar esențial care nu trebuie trecut cu vederea.