Asortarea culorilor în casă – cum combini culorile și nuanțele în decor?

Alegerea și combinarea culorilor sunt etape importante în decorarea unei case. Ai culori de fundal, nuanțe de culoare și tonuri, și mai ai și spațiul, dar cum le pui împreună să arate bine? Când sunt bine alese, culorile au puterea să schimbe aspectul oricărei încăperi din interior. Ca să te ajutăm în acest proces, sperăm noi, să găsești mai ușor culorile potrivite, venim către tine cu acest articol – asortarea culorilor în casă sau cum să combini armonios și creativ culorile și nuanțele de culori în decor.  

1. Asortarea culorilor în casă - culorile de fundal sau baza cromatică în decor

Primul pas în a pune culori într-un spațiu este alegerea acelora de fundal, practic baza pe care se clădește întregul decor. De regulă, albul este în fundal și cu atât mai mult când în proiect sunt și culori puternice. Poate să fie un alb pur ori unele variații ale lui: alb rece, alb ivoriu, alb gălbui, alb rozaliu sau alb albăstrui. Avantajul de a avea alb în fundal într-un spațiu este că îl mărește vizual și, în același timp, reflectă lumina naturală, fiind o opțiune bună pentru spațiile mici și mai întunecate din casă.

Culorile neutre sunt de asemenea o alegere potrivită pentru baza cromatică. Neutru înseamnă, cromatic, fără culoare. Albul face parte din categoria culorilor neutre, alături de negru, bej și diferite nuanțe de marouri, taupe, ivoire și gri în toate tonalitățile lui. Deși pare că efectiv nu au culoare, neutrele au, în fapt, tonuri și subtonuri, cum poate avea spre exemplu bejul, un subton roz ori unul auriu. Cum poate fi albul, și am amintit deja, gălbui, ivoriu, albăstrui ori rozaliu. 

În genere, culorile neutre pot fi ușor combinate cu toate celelalte culori, într-o mie de feluri, dar și cu ele însele, în aproape orice decor și spațiu din casă. Sunt greu reperate vizual și reținute la o simplă privire, nici chiar după unele repetate, tocmai din acest motiv sunt perfecte pentru a sta în fundal. Pot să nu fie însă, o alegere bună dacă sunt lăsate în tihnă, fără să fie combinate cu unele culori de accent, ori dacă nu sunt bine alese, dar și dacă sunt, rezultatul poate fi liniștea în casă în formă pură. 

2. Cromatica culorilor în locuințe - roata culorilor

Când alegi culorile pentru casă, trebuie să te gândești cum și dacă se combină și cum și dacă se integrează în decor. Trecând de culorile neutre din fundal, ca să poți să alegi și să asortezi culorile potrivite, trebuie să știi puțin din roata culorilor, dar nimic complicat. Designerii de interior o au în minte atunci când aleg și combină cromatic culorile în locuințe. 

Nu pot fi oricum alese, oricare culori de pe roată, și aduse împreună în casă. Vor fi așa, doar un dezastru cromatic într-un decor de interior inutil. Nu trebuie alese nici după reguli stricte, aceleași culori care să se repete în întreaga casă, căci atunci se vor pierde în spațiu, fără să-și îndeplinească rolul. Nu ne dorim un rezultat mult prea studiat. Cea mai simplă și sigură cale este să combini tonuri și nuanțe din aceeași culoare, dar nici să alegi diferit nu este complicat. Poate mai puțin analog, dar noțiunea de culori complementare sigur îți spune ceva. 

Asortarea culorilor – culori complementare

Sunt roșu, galben și albastru culori primare, verde, oranj și violet culori secundare (obținute din combinații de culori primare) și mai sunt nuanțe și tonuri, puse toate pe aceeași roată a culorilor. 

Complementare sunt oricare două opuse: roșu și verde (amestec între galben și albastru), albastru și oranj (amestec între roșu și galben), galben și violet (amestec între roșu și albastru). Întotdeauna vor fi, în acest duo complementar, una rece și una caldă, și întotdeauna se vor accentua una pe cealaltă.

Când aduci culori complementare în casă, trebuie să ții cont de proporții. Dacă alegi o vopsea lavabilă de interior într-un albastru intens, pui oranjul în canapea. Tot în canapea (cadă, după caz) vei pune și rozul când vopsești pereții în verde sau verdele când vopsești pereții în roz. Întotdeauna una dintre cele două va fi într-un ton mai deschis decât cealaltă. Încearcă să eviți aici tonurile de mijloc.

Am zis roz și nu roșu în canapea, pentru că te poți folosi și de nuanțe ale culorilor complementare, nu doar de culori în sine. În acest fel obții un echilibru cromatic, și nu un haos. La fel este și cu perechea violet – galben. Saturate vor fi prea mult, chiar și pentru un spațiu mai mare, dar dacă se folosesc nuanțe ale lor, în tonuri diferite, lucrurile se schimbă complet. 

Unde una este culoare dominantă (albastru ori nuanțe ale lui), complementara (oranj ori nuanțe ale lui) poate să fie culoare de accent, și să se regăsească în proporții mai mici în decor, la nivel de obiecte și accesorii. Nu-i nimic greșit dacă cele două culori sunt combinate în acest fel, în oricare spațiu din casă – bucătărie, living, dormitor, baie, chiar și în hol. Ca să nu te repeți, schimbă proporțiile și nuanțele și felul în care le aduci în interior.  

Asortarea culorilor în locuință nu-i doar o alăturare. Și aici vor fi culori neutre în fundal, alb, bej, marouri, variații de griuri, pentru că altfel, simpla alăturare a complementarelor ar obosi privirea. Și nu vor fi neapărat în pereți. Pot fi în podea, mobilier ori în obiecte de decor. 

Să te folosești de culori complementare este cea mai simplă și rapidă cale să combini armonios culori în spații interioare.

Asortarea culorilor – culori analog

Mergi pe culori analog atunci când cauți să aduci armonie în decor. Culori analog pot fi două, trei sau patru culori alăturate pe roată (niciodată mai mult de patru). Pot fi oranj și un portocaliu roșcat ori verde și verde albăstrui. 

Ține cont de ton aici – întunecat sau mai deschis. Un ton mai deschis sau mai întunecat înseamnă mai mult alb sau mai mult negru adăugat. Dacă vorbim de pereți, sunt mai potrivite tonurile deschise într-o astfel de schemă cromatică, dar nu neapărat.

3. Tonuri, nuanțe de culoare și culori la interior în casă - care e diferența între ele?

Par a fi toate același lucru, dar nu sunt. Culoare, ton și nuanță înseamnă fiecare altceva. Nuanțele se obțin combinând două culori, în încercarea de a găsi altele asemănătoare care să fie în armonie cu cele două. Prin amestecarea cu non-culori, cu alb sau cu negru, se obțin tonuri mai închise sau mai deschise ale aceleiași culori/nuanțe. 

În principal, sunt aduse în interior și nuanțe și tonuri atunci când nu se vrea a fi repetată la nesfârșit o culoare dominantă. Nu o să pui roz în toată casa dacă roz îți place, dar poți să pui un somon în baie și un roz pudrat în living. Și nu trebuie să faci tu amestecurile. 

Vopselele lavabile vin în mii de culori și nuanțe, în tonuri mai deschise ori mai închise, direct de la producător, și pot fi reproduse, în prezent, în finisaj mat, lucios, ultra mat, satinat, chiar și eggshell (cu aspect de coajă de ou). Aceeași culoare, un alt aspect. În plus, vopselele premium sunt ecologice, antibacteriene și antimucegai, sigure pentru case cu copii mici și pentru camere de copii mici.

4. Elemente în spațiu în funcție de care se aleg culorile pentru casă de interior

Contează culoarea, nuanța, tonul, dar contează și spațiul. Vorbim de case mai mici sau mai mari, de garsoniere și apartamente și de spații diferite în fiecare. Tot ce trebuie să știi este că te poți juca în voie cu cromatica în oricare dintre ele. Te vor ajuta și lumina, dimensiunile și destinația spațiului.  

Lumina

Întotdeauna să iei în calcul lumina naturală care pătrunde în încăpere. Sunt spații mai luminoase și spații mai întunecate în casă, iar asta în funcție de ferestre, dacă sunt orientate spre nord sau spre sud. 

Pentru încăperi întunecate și răcoroase, orientate către nord, mai potrivite sunt tonurile deschise, care adaugă un pic de lumină. Încăperile cu ferestre orientate spre sud pot fi decorate fără probleme în tonuri mai închise și mai reci. Lumina care pătrunde aici pe tot parcursul zilei va fi suficientă să încălzească spațiul și să le scadă din intensitate.

Dimensiuni 

Te poți juca cum vrei cu cromatica într-un spațiu. Poți să-l faci să pară mai mare sau mai mic ori să creezi impresia de tavan înalt când, de fapt, nu este. Pentru încăperi mici, un truc simplu este să vopsești tavanul și podeaua în aceeași culoare. Folosește pentru asta vopsea pentru perete și tavan. Vei crea, automat, impresia de spațiu mai mare. Într-o cameră înaltă, tavanul vopsit într-o culoare închisă dă falsa impresie de înălțime mai mică. Un perete central vopsit micșorează spațiul din casă. Albul în fundal îl mărește. Astfel de trucuri sunt folosite de designerii de interior pentru a crea decoruri care să răspundă nevoilor oamenilor. 

Destinație

Destinația unui spațiu se referă la scopul pe care îl are în casă. Bucătăria este făcută pentru mese în familie. Dormitorul este pentru odihnă, baia pentru relaxare. Livingul aduce toată familia la un loc, la povești. În funcție de asta, sunt unele culori mai potrivite decât altele, pentru fiecare dintre ele.

În încăperi în care te relaxezi sau te odihnești sunt recomandate culorile calde, liniștite. În birou ori în bucătărie, culori care să te ajute să rămâi concentrat. Asta nu înseamnă că trebuie să alegi pentru fiecare altele. Te poți juca cu nuanțe și tonuri în toată casa, odată ce ai ales culorile dominante.

Design

Când alegi culorile, trebuie să ții cont de designul general al casei, pe care-l are sau pe care îl va avea. Dacă mergi pe industrial, vei avea griuri, marouri, negru și alb, în general o paletă de culori neutre, dar pot fi, la fel de bine, și accente de culoare, în contrast cu restul elementelor. Dacă vorbim de mediteranean, vorbim de alb și albastru și multe alte nuanțe ale lui – aqua, turcoaz, teal. Să te folosești de design este un alt truc rapid să te apropii de culorile potrivite. 

Nu este atât de greu să alegi și să asortezi culori dacă ții cont de aceste lucruri. Bineînțeles, culorile pe care le aduci în casa ta trebuie să-ți fie plăcute și să-ți transmită o stare bună. Înainte de toate, ar trebui să pornești de la asta. După, va fi mai ușor. Dacă ai ajuns până aici, sperăm să te fi ajutat cât de puțin în misiunea ta de a asorta culorile în casă. Nu uita nici de exteriorul locuinței și alege vopsea lavabilă de exterior potrivită!

Sursa foto: pittsburghpaints.ro, ro.pinterest.com