Amenajare dormitor – pașii pe care să îi urmezi pentru a-ți crea un spațiu mulat după propria personalitate

AMENAJ1.jpg

Amenajarea unui dormitor poate fi un pas dificil, sub forma unei provocări, mai ales în condițiile în care nu cunoști care sunt primii pași pe care trebuie să îi faci în această direcție. Spațiul tău personal trebuie să fie creat, amenajat și decorat după bunul plac, pentru a-ți aduce satisfacție sufletească. Însă, ce te faci în momentul în care încăperea de care dispui este mică sau, contrar, mult prea mare? Cum se amenajează un astfel de spațiu? Acestea sunt două dintre întrebările la care vei regăsi un răspuns, mai jos, în material. De altfel, atunci când pui în ordine fiecare lucru în spațiul tău și începi să asamblezi și să personalizezi fiecare detaliu, dormitorul va deveni oaza ta de liniște.

În cele ce urmează, vei descoperi mai multe moduri în care poți să-ți amenajezi un dormitor, de la schema pe care ai putea să o urmezi, în funcție de spațiul de care dispui, până la nuanțele pe care le-ai putea aborda, pentru a înfrumuseța totul. Nu uita faptul că dormitorul reprezintă un spațiu intim care trebuie să se muleze pe personalitatea ta și care să-ți ofere confort și liniște.

Cuprins:

1. Amenajarea dormitorului – ce elemente trebuie să cuprinzi în amenajarea unui dormitor

1.-Amenajare-dormitor-candelabru-pat-matrimonial-cu-tablie-tapitata-inalta-asternuturi-albe-3-perne-mari-3-perne-mici-maro-bancheta-de-dormitor-covor-crem-mobilier-din-lemn-masiv.jpg

Pentru început, trebuie să știi faptul că amenajarea unui dormitor implică, în primul rând, dimensiunea. Este esențial să cunoști cât spațiu ai disponibil pentru ca, ulterior, să îl poți transforma total, după bunul plac. Soluții de amenajare a unui spațiu, indiferent de mărimea pe care o are, vor exista mereu, pentru că piața abundă în piese de mobilier și decorațiuni de toate tipurile și formele. 

Atunci când dorești să începi amenajarea unui dormitor, trebuie să iei măsurătorile necesare. Înălțimea camerei este un punct esențial, mai ales pentru trei elemente, și anume: volumul pe care îl vor avea diverse piese de mobilier (dressingul, de exemplu), mărimea pe care o va avea corpul de iluminat și modul în care va fi amplasată perdeaua sau draperia. 

Pe de altă parte, trebuie să ai în vedere și o listă cu obiectele care vor fi integrate în dormitor. Este de preferat să realizezi, încă dinainte de a te apuca de amenajare, o listă cu elementele pe care ți le dorești în spațiul respectiv. Patul, dressingul, noptierele și comoda sunt printre piesele preferate în general, într-un dormitor spațios. De altfel, dacă dormitorul este îngust, atunci trebuie să te îndrepți și mai mult spre eficientizarea spațiului de care dispui. Este important ca toate elementele să fie așezate armonios, pentru a te putea deplasa și desfășura corespunzător în dormitor. De exemplu, atunci când vei amplasa patul în dormitor, ar fi recomandat să ai în jurul lui un culoar de peste 50 de centimetri (lățime), pentru ca deplasarea să fie facilă. Însă, dacă încăperea nu dispune de suficient spațiu de mișcare, atunci lista ta trebuie reconfigurată.

Atunci când vine vorba despre amenajarea dormitorului, trebuie să ai în vedere și materialele din care sunt fabricate piesele de mobilier, modul în care este pregătită camera pentru această schimbare, dar și nuanțele pe care le vei utiliza.  

2. Idei de amenajare pentru dormitor îngust și dormitor spațios

2.-Amenajare-dormitor-pat-dublu-asternuturi-bleu-4-perne-1-noptiera-alba-2-corpuri-albe-de-depozitare-perete-albastru.jpg

Atunci când începi să faci o amenajare pentru dormitor îngust, trebuie să cunoști foarte bine câți metri pătrați sunt disponibili pentru o astfel de transformare. De altfel, un asemenea spațiu ar fi recomandat să îl mobilezi doar cu piesele care îți sunt utile, pentru a nu crea senzația de loc încărcat. 

Există o serie de idei de amenajare pentru dormitor îngust pe care le poți aborda și care se pot mula după personalitatea ta.

Poți alege o culoare vibrantă pentru pereții livingului, iar piesele de mobilier să fie albe și negre. Evident, există posibilitatea ca mobilierul să aibă alte nuanțe, însă trebuie să te asiguri că se potrivesc în totalitate. Culorile vor energiza, întotdeauna, spațiul, iar tot ce trebuie să faci este să îți alegi o vopsea lavabilă pentru interior potrivită gusturilor tale.

2. Ce etape trebuie să respecți pentru vopsirea lemnului?

2.-Amenajare-dormitor-pereti-gri-tapet-cu-triunghiuri-mici-pat-dublu-alb-draperie-crem-cu-model-in-carouri.jpg

În cazul unor amenajări de dormitoare înguste, trebuie să profiți la maximum de dimensiunea spațiului. Pentru a crea un loc foarte confortabil și primitor, trebuie să ai în vedere piesele de mobilier de care nu te poți lipsi. În capul listei se află patul. În condițiile în care locuiești singur și dispui de un dormitor îngust, ar fi de preferat să optezi pentru un pat single. Dimensiunea ideală pentru un asemenea pat este de 90 x 200 de centimetri sau 80 x 200 de centimetri. Nu uita că salteaua trebuie să aibă dimensiunea perfectă, pentru a putea fi amplasată corespunzător pe cadru. De altfel, pentru ca dimensiunile să fie potrivite pentru tine, ar fi recomandat ca patul să aibă o lungime de cel puțin 15 centimetri mai mare față de înălțimea ta.

Dacă locuiești cu partenerul, atunci este necesar un pat pentru două persoane (matrimonial), cu dimensiunile 140 x 200 de centimetri sau 160 x 200 de centimetri, depinzând de cât de îngustă este încăperea. Specialiștii în design interior recomandă să amplasezi patul în colțul camerei, pentru a putea să faci loc și dulapului cu haine și, eventual, unei noptiere. De altfel, mai există opțiunea de a achiziționa un pat cu mecanism vertical sau orizontal. Îl poți strânge ori de câte ori este necesar și îți va oferi mai mult spațiu de mișcare în cameră.

2.-Amenajare-dormitor-pat-dublu-asternuturi-albastru-cu-alb-cu-model-tablie-pat-din-lemn-maro-tablou-parchet-maro.jpg

Pentru eficientizarea spațiului îngust, ar fi recomandat să amplasezi deasupra patului dulapuri în formă de „U” (întors) pentru haine. În cazul acesta, pentru a putea beneficia de mobilitate în dormitor, este indicat să optezi pentru corpuri de mobilă suspendată. Pe de altă parte, în cazul în care montezi un pat cu mecanism de strângere (vertical sau orizontal), atunci ai putea avea posibilitatea de a amplasat un dulap de haine la sol, dar și o comodă mică. Pentru a oferi senzația că ai spațiul mai mare, este recomandat să utilizezi nuanțe cât mai deschise. Atât pereții, cât și piesele de mobilier pot fi albe, crem, culoarea oului de rață (verde foarte deschis) sau un galben pai. Ferestrele nu ar trebui acoperite cu draperii lungi, însă ai putea să montezi o bară metalică simplă, cu o perdea subțire și deschisă la culoare. 

2.-Amenajare-dormitor-pat-dublu-plapuma-colorata-6-tablouri-mici-comoda-din-lemn-cu-oglinda-draperii-gri.jpg

În cazul unui dormitor spațios, poți amplasa patul direct la sol, cu dimensiunile dorite. Spațiul îți permite să te „joci” mai ușor cu amenajarea, neavând constrângere în acest sens. De exemplu, în cazul unei camere de 12 metri pătrați, ai posibilitatea de a monta un pat king size, un dulap de haine generos, două noptiere în formă de cub, dar și o comodă cu trei sertare. Totodată, pentru a oferi senzația unei camere aerisite, ai putea opta pentru un dulap de haine cu oglindă, amplasat față în față cu fereastra. În cazul dormitorului spațios, poți alege și nuanțe mai închise, pământii, în cazul pieselor de mobilă. De altfel, în cazul pereților, ai putea opta chiar și pentru un tapet cu diverse modele minimaliste.

2.1. Idei de amenajare pentru dormitor mic

2.1.-Amenajare-dormitor-pat-matrimonial-dulap-de-haine-cu-3-usi-parchet-maro-usa-maro-tablou-cu-vedere-oras.jpg

Când vine vorba despre amenajare pentru dormitor mic, trebuie să ai în vedere faptul că regulile sunt similare cu cele ale camerei înguste. Există o multitudine de idei de amenajare pentru dormitor mic, însă trebuie să găsești varianta care funcționează cel mai bine pentru tine. De cele mai multe ori, „pilonul” principal din dormitor reprezintă patul. Multe persoane aleg să-și amenajeze spațiul personal în funcție de acesta. 

2.1.-Amenajare-dormitor-pereti-albi-tablou-cu-rama-neagra-2-lampi-cu-abajur-negru-4-perne-colorate-asternuturi-albe-noptiere-patrate-negre.jpg Tip de fișier: image/jpeg

În cazul unor amenajări de dormitoare mici, specialiștii în design interior recomandă să utilizezi corpuri suspendate și culori mai deschise, pentru a oferi un confort vizual și a crea ideea de spațiu aerisit. În cazul în care vrei să integrezi în camera de odihnă un pat pentru două persoane, însă dorești să ai suficientă mobilitate, ai putea opta pentru un set de mobilă de colț. Setul conține patul, pe care îl poți alege în funcție de dimensiunile dorite, dar și dulapuri și o mică bibliotecă ce poate fi amplasată fix deasupra zonei de dormit. Ar fi indicat, dacă există această posibilitate, ca setul respectiv să fie montat chiar pe peretele cu ușa camerei.

2.1.-Amenajare-dormitor-pat-la-sol-asternut-alb-2-tblouri-cu-natura-lustra-cu-abajur-alb-si-maro-comoda-din-lemn-scaun-alb-masa-din-lemn-ghiveci-cu-planta-covor-cu-model.jpg

Față în față cu patul ar fi recomandat să se afle fereastra. Alte idei de amenajare de dormitor pentru spațiile mici mai reprezintă amplasarea patului și a celorlalte corpuri de mobilă doar pe doi dintre pereții camerei. Precum și în cazul spațiului îngust, ai putea opta pentru un pat suspendat orizontal. În același timp, dacă vrei ca încăperea să reprezinte și spațiul tău de lucru, atunci această opțiune ar putea fi ideală. Poți opta pentru montarea unui birou pliabil, iar atunci când ești nevoit să îl utilizezi poți să „strângi” patul, ca să ai mai mult spațiu de mișcare. De altfel, dulapul de haine poate fi amplasat pe partea cu geamul, dacă spațiul permite.

2.1.-Amenajare-dormitor-pat-1-persoana-asternuturi-cu-flori-noptiera-din-lemn-lampa-rosie-3-corpuri-de-lemn-pe-perete.jpg

2.2. Idei de amenajare pentru dormitor mare

În cazul dormitorului cu dimensiuni generoase, nu este necesară montarea unui pat care să fie pliabil, însă te poți gândi la această opțiune dacă dorești ca spațiul să fie destinat și orelor de lucru sau învățat. Un birou montat pe colț, care să aibă dulapuri cu sertare dedesubt, ar putea fi o idee. De altfel, pentru dormitoare amenajate cu stil, designerii recomandă să amplasezi și o lumina caldă și câteva obiecte decorative care să se întrepătrundă cu piesele de mobilier. 

2.2.-Amenajare-dormitor-pat-dublu-comoda-lemn-cu-6-sertare-2-veoize-2-ferestre-covor-gri-cu-model-fotoliu-2-noptiere-din-lemn-tablou-crem-cu-negru.jpg

De exemplu, poți pune o lampă cu picior cu mai multe trepte de lumină, înaltă de 150 de centimetri, într-un colț al camerei, de preferat în zona patului. Poate fi utilizată seara, când, de pildă, dorești să citești în timp ce te afli în pat. Acestea reprezintă câteva idei de amenajare pentru dormitoare.

3. Dormitoare amenajate în funcție de stilul de design interior

Bineînțeles, un aspect esențial care trebuie luat în considerare ești și stilul de design interior preferat. Pentru o amenajare desăvârșită a acestei încăperi din locuința ta, trebuie să iei în considerare ideile menționate mai jos.

3.1. Idei de amenajare pentru dormitor modern

3.1.-Amenajare-dormitor-pat-single-cu-4-sertare-birou-lipit-de-pat-tablou-cal-computer-rafturi-suspendate.jpg

În ultimii ani, multe dintre persoane optează ca încăperile lor să fie amenajate cu elemente de actualitate, moderne, dar care să transmită o stare. Pentru amenajarea unui dormitor modern te-ai putea inspira din zona minimalistă. Specialiștii în design interior sunt de părere că una dintre caracteristicile de bază ale unei amenajări moderne a camerei reprezintă liniile drepte. Dressingul, patul, comoda sau alte piese de mobilier special concepute pentru dormitor trebuie să aibă linii drepte și clare. De altfel, camera trebuie să aibă mai multe puncte de iluminat – geamurile, lustra, lampa de dormitor sau chiar și un neon sub formă de bandă, care poate fi montat în jurul anumitor corpuri suspendate. 

3.1.-Amenajare-dormitor-2-corpuri-iluminat-pat-dublu-asternut-albastru-2-perne-patura-pufoasa-perete-cu-lambriu-albastru.jpg

Banda de iluminat poate fi utilizată și în spatele tăbliei patului, pentru a transforma cromatica spațiului personal. Totodată, astfel de opțiuni sunt potrivite și în cazul unui dormitor mic, la amenajare. 

Când vine vorba despre amenajări interioare pentru dormitoare moderne, designerii recomandă și varianta instalării unei oglinzi pe unul dintre pereți sau achiziționării unui cadru mobil cu oglindă, pentru ca lumina naturală din timpul zilei să se reflecte în toată camera.

3.1-Amenajare-dormitor-pat-matrimonial-asternut-maro-patura-gri-petrol-taburet-albastru-marin-draperii-culoarea-bronzului-pereti-tapet-gri-oglinda-dressing-negru-cu-oglinda.jpg

Pe de altă parte, pentru amenajarea dormitorului modern trebuie să iei în considerare și materialele din care sunt fabricate corpurile de mobilă. În cazul acestei tipologii de dormitor, sunt recomandate piese din lemn cu linii proeminente, care să ofere senzația de longitudine. 

Pentru ca spațiul să se muleze pe personalitatea ta, ar fi de preferat să amplasezi obiecte decorative care fie să facă parte din aceeași paletă cromatică, fie să ofere o pată de strălucire. De exemplu, dacă mobilierul va fi alb cu inserții de culoarea albastrului marin, ar fi de preferat să adaugi câteva elemente aurii, precum cele de feronerie (mânerele ușilor de la noptiere și dulap, de pildă). 

Un tablou cu rame aurii sau albe, vaze pentru flori care au diverse forme minimaliste sau veioza care are forme geometrice ar putea reprezenta câteva dintre elementele care îți pot înfrumuseța camera.

3.1.-Amenajare-dormitor-bancuta-cu-tapiterie-alba-pat-3-perne-draperii-crem-1-noptiera-alba-raft-alb-de-pat-lustra-cu-5-becuri.jpg

Una dintre ideile de amenajări pentru dormitoare mai reprezintă amplasarea unor elemente metalice. Deși acestea ar putea să transforme camera într-una „rece”, acest aspect poate fi evitat rapid, dacă adaugi elemente calde, precum lumina sau alte texturi în zona patului și ferestrei. De exemplu, într-o cameră modernă poți opta pentru draperii din satin cu sistem de prindere prin cordon.  

3.2. Mobilier și culori pentru amenajări de dormitoare simple

3.2.-Amenajare-dormitor-perete-caramiziu-cu-alb-televizor-pat-cu-asternut-alb-fereastra-birou-cu-scaun-alb-draperie-cu-model-sertare-albe-cu-caramiziu.jpg

În cazul unei amenajări de dormitoare simple, trebuie să pui accent doar pe elementele principale și strict necesare, precum un pat, un dulap pentru haine, noptiera și câteva corpuri cu rafturi amplasate pe perete, pentru depozitare. Atât în cazul celorlalte tipologii de dormitoare, cât și în cazul celui simplu, nu ar trebui uitate plantele. Specialiștii recomandă să ai cel puțin un ghiveci cu plante de apartament, pentru a îmbunătăți energia din încăpere.

3.2.-Amenajare-dormitor-pat-cu-asternut-portocaliu-deschis-cu-alb-4-perne-vaza-cu-floare-masuta-alba-perete-crem-inchis.jpg

Amenajarea unui dormitor trebuie să fie îndeplinită cu produse de calitate, pentru a rezista în timp. De altfel, pe lângă toate piesele de mobilier și elementele decorative, trebuie să alegi și o vopsea de calitate, care să se așeze armonios cu celelalte nuanțe prezente în încăpere. Cromatica este extrem de importantă, pentru că, de cele mai multe ori, aceasta îți poate oferi o stare de liniște și confort. De aceea, este bine să utilizezi o vopsea lavabilă pentru interior care să aibă cât mai puține substanțe toxice, dar care să fie antimucegai și antibacteriene.

3.2.-Amenajare-dormitor-pat-single-perete-bleu-perete-portocaliu-noptiera-alba-cu-3-sertare-covor-alb-pufos-asternuturi-cu-buline.jpg

Detaliile fac întotdeauna diferența, iar dacă ești o persoană îndreptată către această direcție, atunci îți este recomandat să alegi materialele de calitate, care să își păstreze textura și finisajul. În cazul unui dormitor simplu, cromatica poate să meargă în mai multe zone cromatice. Crem cu alb, alb cu albastru, alb cu roșu reprezintă câteva dintre ideile pentru amenajarea dormitorului.

3. Decor pentru dormitor – cât de importante sunt nuanțele pe care le alegi pentru încăpere

3.-Amenajare-dormitor-perete-maro-noptiera-neagra-2-corpuri-iluminat-metalice-pat-dublu-in-prim-plan-perne-satinate-patura-negru-cu-gri.jpg

Există o multitudine de idei de decorare pentru dormitor, însă acestea trebuie să fie abordate în funcție de spațiu și elementele aflate în încăpere. În spatele culorilor pe care le alegi pentru dormitor se află o întreagă psihologie, pentru că fiecare nuanță are menirea de a transmite o stare sau un efect. Un decor pentru dormitor trebuie să fie armonios, să placă ochiului și să creeze o stare de calmitate. Când cauți idei de amenajat dormitorul, trebuie să te raportezi la întregul ansamblu: de la mobilă până la cele mai mici elemente și detalii care vor face, întotdeauna, diferența.

3.-Amenajare-dormitor-dressing-crem-noptiera-alba-lamna-de-noptiera-pahar-cu-flori-perete-maro-pat-cu-plapuma-maro.jpg

Piața abundă în idei de amenajări pentru dormitoare, însă alegerea trebuie să fie făcută în baza propriilor preferințe, dar și a recomandărilor din partea specialiștilor din domeniu. Poți opta pentru serviciile unui designer de interior, care să te ajute să alegi modelele de dormitoare amenajate care să-ți satisfacă toate cerințele. 

Fiecărui model de amenajare a unui dormitor trebuie să îi fie atribuită o paletă de culori, iar acum vei afla ce stări pot transmite acestea.

Iată ce înseamnă nuanțele pe care le alegi în casa ta:

  • Roșu – transmite energie și putere, poate fi inserată în câteva piese de mobilier, precum cadrul patului;
  • Galben – o culoare caldă care transmite bucurie;
  • Roz (nuanța de baby pink) – transmite iubire și poate stimula creativitatea;
  • Portocaliul – face parte din paleta culorilor calde și energizează foarte mult încăperea;
  • Mov – denotă eleganță și transmite calmitate;
  • Albastru – precum și în cazul culorii anterioare, transmite calmitate și te ajută să te relaxezi mai bine;
  • Verde – o culoare pe care designerii de interior o recomandă de obicei, deoarece reduce stresul;
  • Negru – eleganță, însă recomandată să fie utilizată doar în anumite zone ale camerei;
  • Alb – efectul de dormitor spațios;
  • Maro – deși este o culoare neutră, poate transmite calmitate și căldură, fiind utilizată în amenajările interioare cu tentă vintage;
  • Gri – o culoare clasică, dar care este utilizată pentru amenajările moderne și creează un efect de confort.  
3.-Amenajare-dormitor-draperii-visinii-2-fotolii-crem-si-verde-tablou-japonez-pat-dublu-cu-asternuturi-in-pastel-5-perne-colorate-covor-baby-pink-parchet-crem-maro-noptiere-bleu.jpg

Așadar, există și câteva culori care ar trebui evitate, atunci când îți amenajezi casa. Portocaliul este o culoare care transmite foarte multă energie, iar într-o cameră în care te odihnești nu ar trebui să existe. În schimb, poți opta pentru câteva elemente decorative de această nuanță. Pe de altă parte, albastrul pastel ar putea transforma o cameră într-una „rece”, în condițiile în care nu pătrunde lumina naturală. Prin urmare, atunci când te decizi să-ți amenajezi spațiul personal, asigură-te că faci cele mai bune alegeri în privința mobilierului și a modului în care vei combina nuanțele.

 

Surse foto: Pittsburghpaints.ro, Pexels.com